Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
22 septembrie 2015, 10:16 Turismul în Moldova views 13097
Restaurarea Conacului Manuc Bai de la Hîncești, septembrie 2015
22 septembrie 2015, 10:16 Turismul în Moldova views 13097

Restaurarea Conacului Manuc Bai de la Hîncești, septembrie 2015

În anul 2014 a început restaurarea cunoscutului Conac Manuc Bai din Centrul Raional Hîncești. În acest scop, Republica Moldova, România și Ucraina au alocat un grant special de 2,5 milioane de euro. Lucrările trebuiau finalizate în august 2015, însă în procesul de restaurare a fost descoperită o parte dintr-o galerie subterană cu lungimea de 75 m, precum și o baie turcească, compusă din 2 părți – cea caldă și cea rece, ultima din acestea cu bazin. În plus, au apărut încă o serie de dificultăți suplimentare. În legătură cu aceasta termenul limită de predare a obiectului a fost prelungit pînă la sfîrșitul anului 2015.

Am vizitat acest loc de importanță națională la mijlocul lunii septembrie și cu ajutorul șefului de șantier a lucrărilor de restaurare am reușit să filmăm practic toate obiectele restaurate. În fotografiile prezentate veți vedea starea conacului la această etapă a restaurării. Pentru comparație plasăm și fotografa obiectului central al conacului − Conacul lui Manuc Bei, realizată în anul 2007. După încheierea lucrărilor de restaurare, ne-am propus să realizăm o publicație de sinteză cît mai amplă despre acest monument istoric unic de pe teritoriul Republicii Moldova.

Vă împărtășim din experiența personală cu privire la lucrările în curs. Pe șantier lucrează 50 de persoane, cu a o calificare bună, trebuie să vă spunem că o fac cu entuziasm și că sînt bine organizați. În opinia noastră, calitatea lucrărilor executate de către ei este foarte înaltă. Din conversația cu șeful proiectului am aflat că de mare ajutor le-au fost consultațiile oferite de meșterii restauratori ai monumentelor istorice din România. În plus, multe din materiale folosite la lucrările de restaurare, au fost, de asemenea, comandate în România, în particular, cărămida specială pe care meșterii români o folosesc pentru lucrările de restaurare și care nu se produce în Moldova.

Cuvinte cheie:

grant , proiect , Moldova , Hînceşti

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
153 locuitori

Grigorăuca este un sat din cadrul comunei Bădiceni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 176 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 153 de oameni. Satul Grigorăuca a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.