Albota de Jos este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Jos, Hagichioi și Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 825 de oameni. Satul Albota de Jos a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
111
- Anenii Noi 111
- Bălţi 111
- Basarabeasca 111
- Bender 111
- Briceni 111
- Cahul 111
- Călăraşi 111
- Cantemir 111
- Căuşeni 111
- Chişinău 111
- Cimişlia 111
- Criuleni 111
- Donduşeni 111
- Drochia 111
- Dubăsari 111
- Edineţ 111
- Făleşti 111
- Floreşti 111
- Glodeni 111
- Hînceşti 111
- Ialoveni 111
- Leova 111
- Moldova 111
- Nisporeni 111
- Ocniţa 111
- Orhei 111
- Rezina 111
- Rîşcani 111
- Sîngerei 111
- Şoldăneşti 111
- Soroca 111
- Ştefan Vodă 111
- Străşeni 111
- Taraclia 111
- Teleneşti 111
- Ungheni 111
- UTA din stinga Nistrului 111
- UTA Găgăuzia 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Dicţionarul 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111

-
Carmanova – o veche colonie germană
-
Parcani – un sat în inima Сodrilor
-
Vălcineţ – un sat cu tradiții
Du, 10 iulie, 2016, 14:30
46035 Vizualizări
O moldoveancă a deschis unicul restaurant moldovenesc din Tokyo! (Foto)
![]() |
Diana Plămădeală-Kurata şi-a deschis un restaurant la Tokyo, iar în cei doi ani de „Noroc", cum şi-a numit localul, acesta şi-a cîştigat clienţi fideli. Se pare că japonezilor, dar şi oaspeţilor capitalei nipone, le place gustul bucatelor noastre, iar tocăniţa de porc servită cu murătură, zeama cu tăiţei de casă şi plăcintele cu brînză sînt delicioase.
Dacă se întîmplă să vi se facă dor de mîncare moldovenească în timpul vacanţei petrecute în Japonia, aflaţi că aveţi „Noroc": puteţi mînca o zeamă ca la mama acasă ori o savuroasă plăcintă cu brînză chiar la Tokyo, în restaurantul unei basarabence care îşi întîmpină oaspeţii în ie şi cu tricolor la brîu.
„De ce să nu încercăm?"
Diana Plămădeală-Kurata are 37 de ani şi este originară din R.Moldova, dar de mai bine de 15 ani locuieşte în Japonia. Iniţial a ajuns acolo după ce a obţinut un contract de muncă pentru o perioadă de şase luni. După expirarea acestuia a revenit acasă, la Chişinău, dar la scurt timp a decis să se întoarcă în Ţara Soarelui Răsare. Azi nu regretă acea decizie, căci Japonia i-a oferit tot ce-şi dorea: acolo l-a întîlnit pe Masaaki, cel care avea să-i devină soţ, împreună au doi copii frumoşi şi harnici, iar de doi ani au pus pe picioare o afacere de succes: un restaurant în care se găteşte delicios.
„Ideea de a deschide un restaurant moldovenesc ne-a venit amîndurora, mie şi soţului meu. Deşi nu mai lucraserăm în această sferă, ne-am zis: de ce nu încercăm? Mai ales că mie dintotdeauna mi-au plăcut mîncărurile alese şi am învăţat să le gătesc de la mama mea, bucătar cu o experienţă de trei decenii. Azi, la doi ani şi jumătate de cînd am deschis localul, constatăm că acesta e apreciat, iar clienţii revin la noi cu plăcere", a declarat basarabeanca pentru JURNAL de Chişinău.
Meniu variat, pentru orice gust
În restaurantul familiei Kurata se servesc mai mult bucate moldovenești specifice zonei dintre Prut şi Nistru, precum şi din bucătăria rusă ori japoneză. Totuşi, indiferent de preferinţele clienţilor în materie de bucate, vinurile care se servesc în localul lor sînt în totalitate moldoveneşti.
„În restaurantul nostru lucrează şase persoane: doi japonezi, doi ucraineni, o rusoaică şi eu, unica basarabeancă. În meniu avem doar vinuri produse în Republica Moldova, în schimb mîncăruri avem pentru orice gust. Totuşi, am observat că muşteriii apreciază gustul bucatelor moldoveneşti. De exemplu, cei care trec mai des pe la noi comandă de obicei tocăniţă de porc cu murătură, mămăligă cu smîntînă, plăcinte cu brînză ori zeama cu tăiţei de casă. Japonezii preferă să mănînce cu beţişoarele, cum sînt ei obişnuiţi (în Asia nici măcar supele nu se mănîncă cu lingura: ingredientele se mănîncă cu beţele, iar supa rămasă se bea direct din bol – n.a.), dar eu le dau, totuşi, linguri şi furculiţe", rîde ea.
Bucătăria asiatică diferă mult de a noastră, unele ingrediente specifice bucătăriei europene sînt mai greu de găsit. Dar basarabeanca nu disperă: pe unele le cumpără din magazinele virtuale, pe altele le face singură. Ea a învăţat să pună murături şi chiar să prepare smîntînă, iar pentru aceasta a adus din Moldova ciupercă lactică.
Restaurantul lor, prezentat la tv
Acum o lună, un post de televiziune nipon a realizat o emisiune despre restaurantul „Noroc", în cadrul căreia s-a făcut o mică prezentare a bucatelor din meniu, cu indicarea preţurilor acestora. De altfel, proprietara localului ne-a spus că oricine îşi poate permite să ia masa la restaurantul lor. „Preţurile în localul nostru nu bat la buzunar. De exemplu, un prînz costă cam 9 euro (1000 de yeni japonezi – n.a.), tocana cu mămăligă costă 7 euro, murăturile 1,5 euro, zeama 4 euro. Vinurile sînt ceva mai scumpe, între 30 şi 100 de euro pentru o sticlă. Pentru Japonia, ţară în care salariul minim lunar constituie 1500 de euro, aceste preţuri sînt accesibile, iar noi ne străduim să le menţinem", ne-a spus Diana Plămădeală-Kurata.
Şi copiilor săi le place să gătească
Soţii Kurata au doi copii: fiica Evelina-Main are 10 ani, iar fiul, Matora, 8 ani. Mama lor ne-a declarat că e mîndră de copiii ei, care deşi sînt încă mici, deja o ajută la restaurant, iar fata chiar îşi alintă uneori părinţii cu deserturi gătite de ea.
„Copiii mei nu sînt capricioşi cînd vine vorba de mîncare: le place atît bucătăria asiatică, cît şi cea moldovenească. Nu i-am învăţat limba moldovenească, deşi Evelina-Main o înţelege un pic. Asta e, copiii mei sînt japonezi", ne-a spus Diana Plămădeală-Kurata.
Deşi îi e dor de rude şi prieteni, basarabeanca vine mai rar prin Moldova, cam o dată la patru ani. Noroc că mai trec cei dragi pe la ea! Astfel, cînd au deschis restaurantul, a venit mama sa la Tokyo pentru o perioadă de trei luni, iar acum ea o aşteaptă în ospeţie pe sora pe sora ei mai mică.
Sursa: apropomagazin.md
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat
Trump a anulat restricțiile de intrare în SUA din majoritatea țărilor europene
Guvernul de la Roma a introdus noi măsuri restrictive în contextul combaterii COVID-19
Moldovenii nu vor mai fi nevoiți să prezinte testul negativ la COVID-19 la intrare în Ucraina
Poveste de iarnă la ”VioPark Varnița” (VIDEO) ©
Regulile de intrare în SUA și Marea Britanie vor fi înăsprite
- Desenele animate-s un lucru serios
- Informațiile despre ele au fost ascunse mult timp! Atingerea tainei! Dolmenele lumii
- Fapte interesante despre baobab: copacul care nu arde în foc și trăiește 5 mii de ani (+Foto)
- Daisugi: tehnica japoneză misterioasă vă permite să obțineți lemn fără a tăia păduri (+Foto)
- Poveste de iarnă la ”VioPark Varnița” (VIDEO) ©
- Brînza de lămîie – mîncarea longevivilor



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(2)