Găvănoasa este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Nicolaevca, Găvănoasa, Vladimirovca. Satul Găvănoasa se află la distanța de 17 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1296 de oameni. Satul Găvănoasa a fost întemeiat la începutul secolului al XIX-lea.
Citeşte mai departe-
Toate noutățile
111
- Rubrica vizitatorilor-autori 111
- Emisiuni 111
- Copiilor 111
- Cultura 111
- Bucătăria 111
-
Localitaţile Moldovei și diasporei
111
- Anenii Noi 111
- Bălţi 111
- Basarabeasca 111
- Bender 111
- Briceni 111
- Cahul 111
- Călăraşi 111
- Cantemir 111
- Căuşeni 111
- Chişinău 111
- Cimişlia 111
- Criuleni 111
- Donduşeni 111
- Drochia 111
- Dubăsari 111
- Edineţ 111
- Făleşti 111
- Floreşti 111
- Glodeni 111
- Hînceşti 111
- Ialoveni 111
- Leova 111
- Moldova 111
- Nisporeni 111
- Ocniţa 111
- Orhei 111
- Rezina 111
- Rîşcani 111
- Sîngerei 111
- Şoldăneşti 111
- Soroca 111
- Ştefan Vodă 111
- Străşeni 111
- Taraclia 111
- Teleneşti 111
- Ungheni 111
- UTA din stinga Nistrului 111
- UTA Găgăuzia 111
- Umor 111
- Caleidoscop 111
- Muzica 111
- Crezul 111
- Noi, moldovenii 111
- Diaspora moldovenească 111
- Dicţionarul 111
- Istoria 111
- Natura şi turismul 111
- Moldografia 111
- Localităţile Republicii Moldova 111
- Personalități 111
- Realitatea moldovenească 111
- Sănătate 111
- Sport 111

-
Carmanova – o veche colonie germană
-
Parcani – un sat în inima Сodrilor
-
Vălcineţ – un sat cu tradiții
Mi, 02 noiembrie, 2016, 17:20
20610 Vizualizări
Un moldovean a deschis un restaurant în apropiere de Paris (Foto)
![]() |
Deja de un an, moldovenii stabiliți în preajma Parisului (comuna Valenton) își petrec sărbătorile într-un loc special, denumit „Restaurant chez Omenashu". Afacerea aparține unui tînăr moldovan din Hîncești, pe nume Sergiu Boieșu, care a reușit să-și vadă visul realizat pe tărîmuri franceze. Sergiu a reușit nu doar să facă rost de bucătari autohtoni, care să pregătească cele mai bune bucate moldovenești din Franța. Invită regulat artiști din RM și România în cadrul petrecerilor pe care le organizează. I-am răpit puțin din timpul său prețios pentru un interviu, iar ce ne-a mărturisit, aflați mai jos.
Sergiu, te rugăm să ne mărturisești întîi de toate povestea plecării tale în Franța. Cum te-a primit și ce vis aveai atunci cînd ai pășit în această țară pentru prima dată?
Ideea și dorința de a deschide un restaurant o am de mulți ani, a fost un vis, un vis al meu. Am încercat în Moldova, adică am început, dar s-a dovedit a fi foarte complicat din toate punctele, cel mai greu a fost financiar desigur. Am venit în Franța, ca și multi alți moldoveni, să adun bani și să mă întorc acasă, să-mi continui afacerea începută. De ce în Franța? Banal, aici îmi aveam deja fratele, care cît de cît mă putea ajuta pentru început.
Cu siguranță că din start ideea restaurantului a fost doar un proiect. Cum a decurs transformarea lui în realitate?
Din start, am lucrat, ca și majoritatea, la construcții. Locuiam într-o casă închiriată, cu ogradă mare, în care la sfîrșit de săptămînă îmi adunam prietenii și, treptat, au început să vină și vecini francezi. De aici a venit și ideea: de ce nu aș încerca aici să deschid un local, unde am putea să ne întîlnim și să petrecem frumos serile sau sărbătorile? La început închiriam localuri numai de sărbătoari și invitam înterpreți care îmi erau prieteni sau cunoscuți de acasă. Riscul oricum era mare. Doar că „ai tai" pot înțelege.
Ai ales o denumire mai mult decît sugestivă pentru restaurantul tău. Este acesta un indicator clar că doar românii și moldovenii pășesc pragul acestui local?
Ideea n-a fost să fac o afacere de mare profit, adică scopul meu nu au fost banii, mi-a plăcut întodeauna să-mi adun prietenii, să le organizez sărbătorile, să le fac surprize. E o afacere care îmi aduce plăcere. De aici a venit și denumirea restaurantului. Prietenii îmi ziceau „Omenașu'". N-am vrut să schimb nimic, pentru ca ei și în continuare să-și poată da întîlnire la „Restaurant chez Omenashu".
Povestește-ne despre bucătăria restaurantului tău. Ai reușit să găsești bucătari care să păstreze gustul atentic al bucatelor chiar și departe de casă?
Am ales specificul moldovenesc, n-a fost o alegere, era clar pentru mine, că oriunde am fi, nu uităm de unde am venit, și tot moldoveni rămînem; orice întîlnire de prieteni tot e mai frumoasă la o masă cu bucatele noatre tradiționale și cu vinul nostru cel mai bun. De asta am căutat și am ales bucătari cu experiență și cu mîini de aur din Moldova, care să nu ne lase să uităm gustul sarmalelor, plăcintelor și altor bucate gustoase de acasă.
Cît de greu sau ușor ți-a venit să inviți artiști din Moldova și România la petrecerile organizate?
Avem interpreți minunați, cu voci superbe, avem cu cine ne mîndri. Mă refer și la artiștii moldoveni, și la artiștii români. Mă bucură faptul că sînt sociabili, e o mare plăcere colaborarea cu ei. Le mulțumesc tuturor interpreților care au fost și sînt alături de mine. O muzică bună este cheia succesului unei seri perfecte ca și bucatele de pe masă.
Cine sînt mentorii de la care ai învățat ce înseamnă succesul indiferent de greutăți?
Nu mă simt francez, dar la sigur că nu mă simt străin aici. Am mulți prieteni, de diferite naționalități, care îmi sînt alături, la care din inima le spun „mulțumesc". Succesul vine din greutăți, din susținere, din încredere, de la oamenii care ne încojoară.
Admiți că, odată întors acasă peste ani, îți vei lansa o afacere similară în Republica Moldova?
Nu e ușor, nu a fost și nu este nici acum, la un an, dar e posibil, și sincer mai posibil decît în Moldova. Și obstacole sînt destule, dar poate că dorința este mare, sau poate că și tinerețea își joacă rolul ei (altfel interpretăm riscul), avem mai multă încredere în forțele proprii și numai încercînd poți înțelege dacă vei reuși sau nu. În plus, se simte și susținerea din partea statului. Văzînd situația din țara noastră, nu sînt sigur că aș vrea să mă întorc.
Îți urăm succese mari și îți mulțumim pentru acest interviu, Sergiu!
- Cum credeți, autoritățile Moldovei ar trebui să contracareze propaganda unionistă în republică?
Sursa:

România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat
Trump a anulat restricțiile de intrare în SUA din majoritatea țărilor europene
Guvernul de la Roma a introdus noi măsuri restrictive în contextul combaterii COVID-19
Moldovenii nu vor mai fi nevoiți să prezinte testul negativ la COVID-19 la intrare în Ucraina
Poveste de iarnă la ”VioPark Varnița” (VIDEO) ©
Regulile de intrare în SUA și Marea Britanie vor fi înăsprite
- Desenele animate-s un lucru serios
- Informațiile despre ele au fost ascunse mult timp! Atingerea tainei! Dolmenele lumii
- Fapte interesante despre baobab: copacul care nu arde în foc și trăiește 5 mii de ani (+Foto)
- Daisugi: tehnica japoneză misterioasă vă permite să obțineți lemn fără a tăia păduri (+Foto)
- Poveste de iarnă la ”VioPark Varnița” (VIDEO) ©
- Brînza de lămîie – mîncarea longevivilor



© Moldovenii.md toate drepturile rezervate.
Este interzisă copierea materialelor fără acordul proprietarului.
Informaţia publicată pe site poate fi preluată doar cu indicarea sursei www.moldovenii.md.
Toate întrebările referitor la funcționarea site-ului www.moldovenii.md adresați-le la support@moldovenii.md
Site-ul www.moldovenii.md nu susține și nu promoveaza niciun partid politic.
Comentarii
(0)