Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
13 mai 2012, 12:35 Diaspora moldovenească views 5679
13 mai 2012, 12:35 Diaspora moldovenească views 5679

În a doua jumătate a anului 2012, regimul de vize dintre Turcia şi R. Moldova ar putea fi anulat

În a doua jumătate a anului 2012, la Ankara, Turcia, ar putea fi semnat Acordul privind anularea regimului de vize între Republica Moldova şi Republica Turcia şi Acordul de readmisie între cele două state. Anunţul a fost făcut la Chișinău, de vicepremierul Iurie Leancă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene, după întrevederea cu omologul său turc, Ahmet Davutoglu, care şi-a început,  vizita de două zile în R. Moldova, în fruntea unei delegaţii, transmite MOLDPRES.

Leancă a comunicat, la o conferinţă de presă, că, în perioada imediat următoare, experţi din cele două state se vor întîlni pentru a negocia prevederile celor două documente, care urmează să fie semnate deja în a doua jumătate a anului curent, la Ankara, de Prim-miniştrii R. Moldova şi R. Turcia.

În acest sens, Ahmet Davutoglu a reiterat intenţia de a semna, în cel mai scurt timp, cele două acorduri, fapt ce va impulsiona şi mai mult dezvoltarea relaţiilor bilaterale moldo-turce. În context, diplomatul turc a constatat că volumul schimburilor comerciale dintre cele două state este în ascensiune, astfel, din 2003 şi pînă în prezent, acest indicator s-a majorat de cinci ori şi a atins nivelul de 450 milioane de dolari americani.

La conferinţa de presă, cei doi miniştri au semnat Protocolul interguvernamental de colaborare în domeniul arhivelor.

Vizita ministrului Afacerilor Externe al Republicii Turcia este prima vizită în R. Moldova a unui şef al diplomaţiei turce în istoria relaţiilor bilaterale dintre cele două state şi este prilejuită de marcarea a 20 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între Moldova şi Turcia.

Oficialul turc are programate întrevederi cu Preşedintele ţării Nicolae Timofti şi Prim-ministrul Vlad Filat. Programul vizitei delegaţiei de la Ankara prevede, de asemenea, vizitarea Unităţii Teritorial Administrative Gagauz-Yeri, unde vor avea loc întrevederi cu conducerea regiunii, notează MOLDPRES.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1672
Populația:
389 locuitori

Buzdugeni este un sat din cadrul comunei Burlăneşti, raionul Edineţ.  Satul este situat la o distanță de 22 km de orașul Edineţ, la 28 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 224 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 389 de oameni. Satul Buzdugeni este menționat documentar la 29 aprilie 1672.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.