Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 iunie 2012, 13:15 Diaspora moldovenească views 10816
09 iunie 2012, 13:15 Diaspora moldovenească views 10816

Europa schimbă regulile Schengen și reintroduce controalele la frontiere?

Miniştrii de interne ai statelor UE au făcut joi primii paşi către crearea unui mecanism care să le permită statelor membre Schengen să reintroducă controalele la frontiere, pentru perioade de maxim doi ani, relatează presa internațională.

Mai multe state europene au cerut o astfel de măsură, în contextul în care Italia se confruntă cu un mare număr de refugiaţi din ţările arabe, ca urmare a revoluţiilor de anul trecut, iar Grecia nu reuşeşte să-şi controleze eficient graniţele cu Turcia.

În acest moment, statele îşi pot închide frontierele pentru maximum 30 de zile, în timpul unor evenimente care cresc riscul de violenţă. Polonia vrea să ceară controlul la paşapoarte pe timpul campionatului european de fotbal, Spania a procedat la fel luna trecută, când Banca Centrală Europeană şi-a ţinut şedinţa lunară la Barcelona. Guvernele pot institui închiderea graniţelor şi în cazul unor evenimente neprevăzute, care ameninţă ordinea publică, precum atentatele teroriste.

Noile măsuri, care trebuie însă aprobate şi de Parlamentul European, extind această perioadă de la 30 de zile la şase luni. Contrar dorinţei Comisiei Europene, organismul executiv al UE, statele pot lua aceste decizii unilateral, cu condiţia să-şi informeze în prealabil vecinii.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1698
Populația:
675 locuitori

Bobeica este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Bobeica, Draguseni și Dahnovici. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 675 de oameni. Satul Bobeica a fost menționat documentar în anul 1698.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.