28 august 2014, 14:11 Realitatea moldovenească views 9281
În Moldova rata natalității s-a micșorat de două ori în ultimii 40 de ani
28 august 2014, 14:11 Realitatea moldovenească views 9281

În Moldova rata natalității s-a micșorat de două ori în ultimii 40 de ani

În ultimii 40 de ani, rata fertilităţii în ţara noastră s-a redus în jumătate. Sunt datele Biroului de Referinţă a Populaţiei din Statele Unite ale Americii. O situaţie similară se înregistrează şi în alte ţări de pe continentul european. În acelaşi timp, cel mai înalt indice al fertilităţii a fost atestat în mai multe state de pe continentul african.

Potrivit studiului, în prezent, rata fertilităţii în Moldova este de 1,2. Asta în timp ce acum patru decenii o femeie aducea pe lume, în medie, doi copii vii.

Acelaşi indice există şi în Portugalia, Polonia, Singapore şi Coreea de Sud. Totuşi, cu excepţia Poloniei, în aceste state, în anii 70, o femeie năştea cel puţin trei copii vii.

O rată mai mare a fertilităţii pe continentul european, de 1,3, a fost atestată în România, Ungaria, Grecia, Spania, Slovacia şi Bosnia şi Herţegovina.

În acelaşi timp, cei mai mulţi copii se nasc pe continentul african, arată datele Biroului de Referinţă a Populaţiei. Astfel, cel mai mare indice al fertilităţii se atestă în Nigeria - 7,6 şi Sudan - 7. Aceste state sunt urmate de Somalia, Chad şi Congo cu o rată de 6,6.

De asemenea, potrivit raportului, pe continentul european cele mai multe cupluri folosesc prezervativul drept metodă de protecţie în Cehia 86 la sută, Ungaria 81 la sută şi Slovacia 80 la sută. În acelaşi timp, în Ucraina şi Moldova această metodă este utilizată de către 52 la sută şi, respetiv, 60 la sută dintre persoane.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

statistica , Moldova , natalitatea , copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1425
Populația:
4189 locuitori

Crihana Veche este un sat şi comună din raionul Cahul. Crihana Veche este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 180 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4189 de oameni. Satul Crihana Veche a fost menționat documentar în anul 1425.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.