25 noiembrie 2014, 14:59 Realitatea moldovenească views 8412
Au crescut exporturile Moldovei spre UE
Foto: wineaustralia.com
25 noiembrie 2014, 14:59 Realitatea moldovenească views 8412

Au crescut exporturile Moldovei spre UE

Exporturile Republicii Moldova au crescut cu 11 la sută în septembrie și octombrie, spre deosebire de aceeaşi perioadă a anului trecut. Succesul se datorează aplicării provizorii a Acordului de Asociere cu UE, începînd cu 1 septembrie. Succese impresionante s-au înregistrat la exportul de vinuri, mere, prune și cereale.

O analiză a Expert-Grup arată că exportul strugurilor de masă, în septembrie și octombrie, a crescut de aproape șase ori, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Principalele piețe de desfacere sunt Romînia, Polonia și Suedia. A crescut și exportul de vinuri în Uniunea Europeană cu 26 la sută față de 2013. Țările în care vinul moldovenesc este bine cotat sunt Romînia, Cehia, Slovacia și Lituania. S-a majorat și volumul de mere exportat în UE, de aproape trei ori, dar și cel de prune - de peste opt ori. Totodată, exportul de cereale a crescut cu 77 la sută.

Experții economici au precizat că pentru a beneficia pe deplin de prevederile Acordului de Asociere, autoritățile de la Chișinău trebuie să implementeze reforma în justiție.

Acordul de Asociere cu UE a intrat în vigoare provizoriu pe 1 septembrie. Va fi aplicat în întregime după ratificarea acestuia de către toate ţările membre ale UE.

Sursa: www.jurnaltv.md

Cuvinte cheie:

export , Moldova , UE , statistica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
890 locuitori

Paşcani este un sat şi comună din raionul Criuleni. Paşcani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Criuleni și la 15 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 890 de oameni. Satul Paşcani a fost menționat documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.