03 martie 2015, 11:01 Realitatea moldovenească views 7805
ANRE a stabilit tariful pentru transportarea gazelor prin conducta Iaşi-Ungheni
03 martie 2015, 11:01 Realitatea moldovenească views 7805

ANRE a stabilit tariful pentru transportarea gazelor prin conducta Iaşi-Ungheni

Consiliul de Administrație al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit astăzi pentru întreprinderea de stat Vestmoldtransgaz un tarif la serviciul de transport al gazelor naturale în mărime de 20,90 lei pentru o mie de metri cubi. Acesta este la nivelul tarifului aprobat în 2011 pentru serviciul de transport al gazelor naturale prin reţelele de transport deservite de Moldovatransgaz, informează MOLDPRES.

Serviciul de presă al ANRE precizează că potrivit hotărîrii Consiliului, tariful respectiv va fi valabil pînă la aprobarea de către autoritatea de reglementare a tarifului pentru serviciul de transport al gazelor naturale în baza prevederilor metodologice în vigoare.

Compania de stat Vestmoldtransgaz va asigura serviciul de transport al gazelor naturale prin intermediul gazoductului Iaşi-Ungheni, în baza licenţei primite la începutul lunii ianuarie 2015.

Gazele vor fi livrate prin conducta Iaşi-Ungheni de compania OMV Petrom, din grupul austriac de petrol şi gaze OMV, care a încheiat pe 22 decembrie anul trecut un contract pe un an cu compania moldovenească Energocom din Republica Moldova. Potrivit acordului, Republica Moldova va importa gaz din România la un preţ de aproximativ 277 de dolari.

Un reprezentant al companiei Vestmoldtransgaz a afirmat recent că importul de gaz din România va începe în luna martie. El a adăugat că sub aspect tehnic toate pregătirile au fost finalizate, toate contractele au fost încheiate.

Într-un interviu pentru site-ul de ştiri hotnews.ro, noul premier Chiril Gaburici, la întrebarea ce va face cu gazoductul Iaşi Ungheni şi dacă va asigura continuitatea proiectului pe porţiunea Iaşi-Chişinău, a declarat că va întreprinde toate măsurile ca acesta să devină operaţional: „Voi depune tot efortul ca acest proiect, de importanţă strategică pentru ţara noastră, să devină întru totul operaţional. În contextul situației din regiune, securitatea energetică rămîne una dintre prioritățile de bază ale guvernului Republicii Moldova", a spus el.

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, cu o lungime de 44 de kilometri, a fost finalizată în august 2014 şi a presupus o investiţie de 26 milioane de euro. Un al doilea tronson, cu o lungime de aproximativ 100 de kilometri, pînă la Chişinău, va fi construit în următorii ani.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

gaz , gazoduct , tarife , ANRE , Moldova , servicii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1920
Populația:
182 locuitori

Calinovca este un sat din cadrul comunei Crasnîi Vinogradari din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 42 km de Chișinău. Conform datelor din anul 1998, populaţia satului constituia 182 de oameni. Satul Calinovca a fost întemeiat în anul 1920.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.