06 octombrie 2015, 10:45 Realitatea moldovenească views 6019
Antreprenori: Energia regenerabilă scade plata facturilor
06 octombrie 2015, 10:45 Realitatea moldovenească views 6019

Antreprenori: Energia regenerabilă scade plata facturilor

Curent de la soare. Panourile fotovoltaice pot scădea factura lunară pentru energia electrică, iar instalarea acestora devine tot mai populară în Republica Moldova. Mai mulţi agenţi economici din raionul Soroca au avut ocazia să vadă care sunt beneficiile energiei regenerabile. Aceştia spun că, deşi investiţia este mare, dar şi avantajele sunt multe, relatează Mesager.

Iurie Moscalu este directorul unei gospodării ţărăneşti din satul Dubna şi are în gestiune peste 30 de hectare de teren agricol. Antreprenorul este gata să investească în dispozitive pentru obţinerea energiei regenerabile pentru că cea mai mare parte din banii câştigaţi trebuie să-i pună deoparte pentru achitarea facturilor. „Energia electrică îi scumpă, îi bine de folosit şi acasă instalaţiile numai că nu ne permite situaţia financiară. E o economie a afacerii. Dacă se dezvoltă şi mai departe agricultura sper să instalez şi eu".

Acesta este şi visul altor antreprenori care ar dori să instaleze în gospodării panouri fotovoltaice. Acestea se instalează pe acoperişul clădirilor, iar energia electrică obţinută este suficientă pentru consumul curent.

Agenţii economici îşi pot asigura astfel independenţa, dar şi să facă economii substanţiale. Inginerii spun că în ţara noastră sunt condiţii pentru producerea energiei regenerabile „Am venit la Soroca cu un proiect. În condiţiile majorării tarifelor la energia electrică am decis să venim cu un program social pentru a atrage cât mai mulţi agenţi economici pentru investirea şi promovarea energiei regenerabile, pentru a deveni independenţi energetici. Sunt programe prin credite cu părţi de grant", susţine Eugen Robu, director de întreprindere.

Republica Moldova şi-a asumat angajamentul ca până în 2020, ponderea energiei din surse regenerabile să constituie aproape 20 la sută.

Sursa: trm.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1495
Populația:
1589 locuitori

Hirova este un sat și comună din raionul Călăraşi. Hirova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Hirova se află la distanţa de 32 km de orașul Călăraşi și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1589 de oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1495.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.