29 iulie 2016, 14:22 Realitatea moldovenească views 3790
Parlamentul Moldovei a aprobat principiile subvenţionării agriculturii
29 iulie 2016, 14:22 Realitatea moldovenească views 3790

Parlamentul Moldovei a aprobat principiile subvenţionării agriculturii

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat în prima lectură Legea cu privire la principiile subvenţionării în agricultură şi dezvoltare rurală, transmite NOI.md.

Documentul are menirea să stimuleze modernizarea complexului agroindustrial şi localităţilor rurale prin sporirea competitivităţii lor, modernizării şi restructurării pieţei, asigurării gestionării durabile a resurselor naturale în agricultură, ridicarea nivelului de viaţă la sate.

Legea prevede crearea Fondului naţional de dezvoltare agricolă şi rurală pentru finanţarea investiţiilor conform scopurilor şi măsurilor incluse în Strategia naţională de dezvoltare agricolă şi rurală.

Se stipulează că fondul nominalizat se va constitui din alocările anuale de la bugetul de stat pentru politica dezvoltării agricole şi rurale, inclusiv în cadrul programelor Comisiei Europene. Totodată, alocările anuale de la bugetul de stat în comun cu alte surse pentru Fondul naţional de dezvoltare agricolă şi rurală va constitui cel puţin 4%, aprobate pe anul respectiv de venituri ale bugetului de stat.

Ordinea distribuirii mijloacelor acestui fond pentru măsurile de suport va fi stabilită de organul administrativ central şi asociaţiile de profil, totodată, 50% din surse vor fi utilizate pentru plăţi directe.

Se prevede că pentru susţinerea nivelului maxim al veniturilor producătorilor agricoli, compensarea parţială a cheltuielilor suportate, statul va opera plăţi directe conform suprafeţei, care vor fi constituite din suma fixă la unitate ha/sau unitate de şeptel de animale, alocate în funcţie de culturile agricole, suprafaţa terenurilor lucrate, rasele şi numărul de animale. La fabricarea producţiei cu valoare adăugată înaltă, produselor ecologice, muncă în zone nefavorabile se vor acorda plăţi directe majorate. Valoarea majorărilor va fi determinată de Guvern şi nu va depăşi 20 de puncte procentuale din mărimea plăţilor directe de bază.

În cadrul măsurilor de susţinere, din Fond vor fi subvenţionate investiţiile în înfiinţarea plantaţiilor multianuale şi defrişarea lor, construcţia/reconstrucţia serelor pentru cultivarea producţiei agricole, procurarea tehnicii şi utilajelor agricole, construcţia/reconstrucţia fermelor, procurarea vitelor, dezvoltarea infrastructurii post-recoltare, instalarea sistemelor de irigare, maşinilor şi utilajelor pentru implementarea tehnologiilor moderne de lucrare a solului cu impact redus asupra mediului.

În afară de aceasta, vor fi subvenţionate investiţiile în producţia ecologică, suportul pentru crearea şi funcţionarea grupelor de producători agricoli şi asociaţiilor lor, stimularea investiţiilor în infrastructura întreprinderilor agricole şi cea a serviciilor în localităţile rurale, în diversificarea activităţii economice la sate, compensarea cheltuielilor administrative ce ţin de tranzacţii pentru cumpărare-vînzare, donare, schimbul de terenuri agricole în cadrul proiectelor de consolidare a pămîntului, recuperarea parţială a cheltuielilor pentru creditarea din partea băncilor, suportul asigurărilor, transmiterea cunoştinţelor, plăţilor directe, sprijinirea activităţii pentru promovarea pe pieţele internaţionale.

Se prevede că mărimea subvenţiilor nu va depăşi 50% din costul investiţiilor, iar producătorul agricol în cadrul unei măsuri va avea dreptul la subvenţie doar o dată pe an.

Suma maximă pe care o va putea solicita producătorul agricol va fi stabilită pornind de la priorităţile strategice ale sectorului agroindustrial şi dezvoltării rurale. Totodată, limitele maxime ale subvenţiilor pot fi majorate cu 15-20% pentru tinerii fermieri şi femeile-fermieri, grupele de producători, investiţiile ce ţin de produsele agricole ecologice, proiectele realizate în zonele nefavorabile.

Tinerii fermieri care pentru prima dată inițiază afaceri în localităţile rurale, producătorii agricoli mici pot obţine subvenţii în avans pentru proiecte start-up în mărime de pînă la 50% din valoarea investiţiilor. Subvenţionarea proiectelor start-up se va realiza pe bază de concurs.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

subvenţii , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
377 locuitori

Dumbrăveni este un sat din cadrul comunei Vădeni, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 377 de oameni. Satul Dumbrăveni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.