06 august 2016, 10:45 Realitatea moldovenească views 55947
Când vor fi introduse cardurile de sănătate în Moldova
06 august 2016, 10:45 Realitatea moldovenească views 55947

Când vor fi introduse cardurile de sănătate în Moldova

Cardurile de sănătate vor fi introduse şi în Republica Moldova. Acestea vor asigura transparenţa procesului de acordare a asistenţei medicale şi de utilizare a surselor financiare.

Declaraţia a fost făcută de către ministrul Sănătăţii, în cadrul unei întruniri cu angajaţii instituţiilor medicale din raionul Străşeni.

Cardurile vor fi implementate în paralel cu un sistem informaţional unic în sănătate, care va permite supravegherea tuturor acţiunilor întreprinse în instituţiile medicale publice. Reforma va permite, la doar doi ani după aplicare, de a economisi 20 la sută din bugetul sistemului de sănătate.

"Autorităţile şi cetăţenii au un document electronic în care se vede clar când omul s-a adresat la medic, ce tratamente i-au fost prescrise, de unde a luat aceste medicamente, pentru că dacă în sistemul informaţional al spitalului medicamentul este, atunci se decontează pentru acest pacient", a spus ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan.

Problemele financiare ale instituţiilor medicale nu vor fi însă soluţionate atâta timp cât cetăţenii nu vor contribui egal la fondurile de asigurări obligatorii medicale.

"Noi contribuim cu câte nouă la sută din venitul anual. Altcineva cumpără poliţa de asigurare în primele trei luni cu 2000 de lei iar statul pentru asiguraţii săi plăteşte 1326 de lei", a mai spus Ruxanda Glavan.

Unii medici s-au plâns că nu au posibilităţi să-i interneze pe toţi pacienţii care necesită tratamente de recuperare.

"Dacă s-ar permite ca în staţionarul de zi pacientul să-şi facă perfuzii, injecţii, ar fi o ieşire din situaţie", a spus şefa Centrului de Sănătate din Micăuţi, Galina Salcoci.

Iar specialiştii din domeniul sănătăţii publice au solicitat mai multe fonduri pentru profilaxia maladiilor.

"Să luptăm împotriva consumului de tutun, alcool, căci dacă omul va duce un mod de viaţă sănătos nu vor fi necesare atâtea spitale", a spus şeful Centrului de Sănătate Publică Străşeni, Ion Ciochina.

Bugetul fondurilor de asigurare obligatorie de asistenţă medicală este de cinci miliarde 838 milioane de lei.

Sursa: www.publika.md

Comentarii

 (3)
  • #3 Nata Răspunde Citează selecţia
    Создайте аудио-карточки и вы убедитесь сколько взяток!!!!!!!!! берут врачи (особенно: хирурги, гинекологи...)
  • #2 MDV Răspunde Citează selecţia
    Создайте аудио-карточки и вы убедитесь сколько взяток!!!!!!!!! берут врачи (особенно: хирурги, гинекологи...)
  • #1 IRINA Răspunde Citează selecţia
    И введите пожалуйста систему учета индивидуальных взносов (4,5% от зарплаты)в фонд мед.страхования. И если в течении года не использовал-то можно за счет этих денег либо к стоматолу обратиться,либо тот же фитнес или бассей оплатить!!!!!!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1645
Populația:
1953 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 17 km de orașul Hîncești și la 54 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1953 de oameni. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1645.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.