10 august 2016, 14:20 Realitatea moldovenească views 4742
Ce adaos comercial maxim achităm la achiziționarea medicamentelor și produselor farmaceutice
10 august 2016, 14:20 Realitatea moldovenească views 4742

Ce adaos comercial maxim achităm la achiziționarea medicamentelor și produselor farmaceutice

Modificările legislative operate pe parcursul anului curent au schimbat și modul în care este stabilit adaosul comercial la medicamente. Procedura a început pe parcursul anului trecut, din luna octombrie, cînd au fost aplicate cote diferențiate pentru adaosul comercial la medicamente, aplicat de către depozite. Aceste modificări au avut scopul de a reduce prețul la medicamente pentru consumatorul final, scrie BANI.MD.

Totuși, potrivit datelor Biroului Național de Statistică, prețul medicamentelor în luna iunie 2016 a fost cu 7,6% mai mare decît cel înregistrat în iunie 2015. La acest fapt a dus și fluctuația cursului valutar, prețul medicamentelor în Catalogul de prețuri fiind stabilit în valută. În perioada menționată, moneda euro s-a scumpit cu mai mult de doi lei, de la 19 lei și 80 de bani la 1 iunie 2015, pînă la 22 de lei și 3 bani la finele lunii iunie a anului curent. Valoarea dolarului american a crescut de la 18 lei și 7 bani la 1 iunie 2015, pînă la 19 lei și 86 de bani la 30 iunie 2016.

La care medicamente adaosul comercial este mai mare

Principalul document care prevede modul de stabilire a preţurilor la medicamente, la alte produse farmaceutice este Legea cu privire la activitatea farmaceutică. Potrivit acestui act, la comercializarea medicamentelor, a altor produse farmaceutice se admite aplicarea unui adaos comercial de pînă la 40% din preţul de livrare de la producător, din care:

- pînă la 15% pentru întreprinderile care importă şi/sau distribuie cu ridicata medicamente atît de import, cît şi autohtone;

- pînă la 25% pentru farmacii şi pentru filialele acestora.

Pentru medicamentele al căror preţ este de pînă la 30 de lei:

Depozite - 15%;

Farmacii - 25%.

Pentru medicamentele al căror preţ este de pînă la 30,01-60 de lei:

Depozite - 12%;

Farmacii - 20%.

Pentru medicamentele al căror preţ este de pînă la 60,01-120 de lei:

Depozite - 10%;

Farmacii - 16%.

Pentru medicamentele al căror preţ este de pînă la 120,01-240 de lei:

Depozite - 8%;

Farmacii - 13%.

Pentru medicamentele al căror preţ este de peste 240 de lei:

Depozite - 5%

Farmacii - 11%.

Abaterea de la lege

Vînzarea medicamentelor la un alt preț decît cel stabilit de legislație este un lucru complicat, deoarece toate farmaciile sînt obligate să folosească un sistem informațional de circulație a medicamentelor, care asigură evidența prețurilor.

Totuși, în cazul în care se încalcă obligația de a comercializa medicamentele la prețurile calculate în conformitate cu regula descrisă, apare posibilitatea de sancționare, inclusiv a conducătorilor acestora, prin aplicarea amenzii în sumă de pînă la 150 de unități convenționale și privarea de dreptul de a practica activitate farmaceutică pe un termen de la 3 luni la un an. Pedeapsa se aplică în baza prevederilor Codului contravențional, Art. 77 - „Practicarea ilicită a activităţii medicale și farmaceutice".

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

farmacii , medicamente , preţ

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.