11 august 2016, 12:31 Realitatea moldovenească views 4296
Medicii ar putea rămîne fără salarii
11 august 2016, 12:31 Realitatea moldovenească views 4296

Medicii ar putea rămîne fără salarii

Compania Națională de Asigurări în Medicină anunță că în primele șase luni ale anului a adunat cu 8% mai puţine venituri decît au fost programate, și asta din cauza Ministerului Finanțelor. Acesta a transferat în Fondul de Asigurări Obligatorii de Asistență Medicală cu aproape 240 de milioane de lei mai puțin decît trebuia.

Acest lucru ar putea pune sub semnul întrebării oferirea salariilor majorate cadrelor medicale și respectiv acumularea datoriilor de către instituțiile medicale, scrie e-sanatate.md.

CNAM a acumulat în fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală venituri de aproximativ două miliarde 958 de milioane de lei, deși și-a planificat trei miliarde 213,8 milioane de lei. Chiar și așa, CNAM susține că și-a onorat toate obligațiile în primele șase luni ale anului, transferîndu-le instituțiilor medicale și farmaciilor pe care le contractează, două miliarde 760 de milioane de lei.

Experții în economie se arată încrezători că toate cadrele medicale din Moldova vor primi salariile majorate promise de Ministerul Sănătății. Totuși, majoritatea spitalelor încă nu au semnat contracte noi cu Compania, prin urmare nici bani suplimentari pentru salarizare nu au fost alocați.

Nu este pentru prima dată cînd Ministerul Finanțelor rămîne restanțier față de Compania Națională de Asigurări Medicale. La începutul anului instituția anunța că a acumulat mai puțini bani în Fond, decît a planificat, iar de vină era tot Ministerul Finanțelor. Suma restanțelor ajungea atunci la 144,2 milioane de lei. Din cauza deficitului au fost luați bani din fondul de rezervă pentru a putea transfera sumele planificate către instituțiile contractate.

La sfîrșitul anului trecut, sistemul de sănătate din Moldova se confrunta cu o criză financiară enormă. Instituțiile medicale au acumulat datorii de milioane față de furnizorii de medicamente, mulți pacienții fiind puși în situația să le cumpere din propriul buzunar, ceea ce a provocat nemulțumiri printre oameni. Iar adoptarea cu o întîrziere de jumătate de an a Legii Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală, a determinat instituțiile medicale să strîngă cureaua și să activeze în baza unor bugete provizorii.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

salarii , medic , bani , buget

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
4525 locuitori

Gaidar este un sat şi comună din UTA Găgăuzia. Gaidar este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de municipiul Comrat și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 4525 de oameni. Satul Gaidar a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.