20 martie 2017, 15:45 Realitatea moldovenească views 3038
Fostul deputat Iurie Bolboceanu, arestat
20 martie 2017, 15:45 Realitatea moldovenească views 3038

Fostul deputat Iurie Bolboceanu, arestat

(UPDATE 14:37) Iurie Bolboceanu a fost arestat pentru 30 de zile.

(14:08) Fostul deputat Iurie Bolboceanu este cercetat penal pentru spionaj și trădare de Patrie.

Fostul demnitar a fost racolat în urmă cu mai mulți ani de servicii secrete străine. Urmărirea penală pe acest caz a durat aproximativ şapte luni și a fost constatat caracterul secret al întâlnirilor dintre un fost funcționar din Republica Moldova cu un ofițer sub acoperire din altă țară.

Anunţul a fost făcut în cadrul unei conferinţe de presă susţinute de reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS).

"Este o premieră când un spion este surprins transmițând informații secrete. În acest fel, am stopat acțiuni ce atentează la securitatea națională", a declarat vicedirectorul SIS, Alexandru Balan.

Suspectul a transmis serviciilor secrete străine informații cu caracter secret.

Acasă la fostul deputat au fost efectuate percheziții, unde a fost găsit un telefon mobil pentru a purta discuții în secret cu acel agent sub acoperire. Totodată, au fost găsiți 23.000 de dolari, bani pe care i-ar fi obținut drept remunerare pentru informațiile divulgate.

Potrivit procurorului Vitalie Busuioc, întâlnirile dintre Bolboceanu și agentul sub acoperire aveau loc cam o dată în lună şi se realizau cu măsuri speciale de conspirație. Tranferul de informații se făcea printr-un laptop specializat, iar la fiecare întâlnire cetățeanul R. Moldova era remunerat, de regulă, în dolari.

Ex-demnitarul a fost reţinut pentru 72 de ore. Acestuia i-a fost înaintată învinuirea pentru comiterea infracţiunii pentru trădare de partie, riscă o pedeapasă de la 12 la 20 de ani de închisoare.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

arest , deputat , spionaj

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
3295 locuitori

Ustia este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Ustia este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Dubăsari și la 48 km de Chișinău. Satul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3295 de oameni. Ustia a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.