26 aprilie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 2788
Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, decorați
26 aprilie 2017, 14:15 Realitatea moldovenească views 2788

Participanții la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, decorați

Astăzi se împlinesc 31 de ani de la accidentul nuclear de la Centrala Atomoelectrică „Cernobîl", din Ucraina.

Cu acest prilej, Igor Dodon a semnat un decret privind conferirea de distincții de stat unui grup de participanți la lichidarea consecințelor avariei. Președintele a adus un omagiu familiilor eroilor plecați și a celor rămași în viață, în urma acestei tragedii.

„Peste 3500 de moldoveni au participat la lichidarea consecințelor exploziei de la Centrala Atomo-Electrică de la Cernobîl. Printre ei se numără cei mai buni fii ai neamului, specialiști în diverse domenii, luptători pentru umanitate. Peste 600 dintre ei au decedat. Mai mult de jumătate dintre cei care au rămas în viaţă sînt invalizi. Fie ca niciodată, nicăieri în lume să nu se mai întîmple astfel de tragedii", se arată în mesajul președintelui.

Accidentul nuclear de la Cernobîl este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare. Suprafețe mari au fost puternic contaminate de precipitații radioactive, fiind evacuate aproximativ 336.000 de persoane. Printre sutele de mii de oameni care au fost antrenaţi la lichidarea consecinţelor avariei au fost şi peste 3 000 de moldoveni.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Cernobil , decoraţie , președinte

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
1419 locuitori

Bocani este un sat şi comună din raionul Făleşti. Bocani este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Fălești și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 1419 oameni. Satul Bocani a fost menționat documentar în anul 1620.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.