02 mai 2017, 16:30 Realitatea moldovenească views 4902
RM nu încalcă Legea Supremă dacă aderă la NATO
02 mai 2017, 16:30 Realitatea moldovenească views 4902

RM nu încalcă Legea Supremă dacă aderă la NATO

Statutul de neutralitate permanentă din Constituție nu împiedică Republica Moldova să participe la sisteme colective de securitate.

Curtea Constituțională s-a pronunțat în privința sesizării depuse de un grup de deputați liberali, care au cerut Curții interpretarea Constituției în privința statului de neutralitate a RM.

Astfel, Curtea Constituțională a decis că „participarea Republicii Moldova la sisteme colective de securitatea, asemenea sistemului de securitate al Națiunilor Unite, operațiuni de menținere a păcii, operațiuni umanitare, etc., care ar impune sancțiuni colective împotriva agresorilor și infractorilor de drept internațional, nu este în contradicție cu statutul de neutralitate".

Curtea Constituțională a mai hotărît că „ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut, nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate".

La fel, „în cazul unei amenințări în adresa unor asemenea valori fundamentale constituționale, precum independența națională, integritatea teritorială sau securitatea statului, autoritățile Republicii Moldova sînt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite să se apere eficient împotriva acestora".

De asemenea, Curtea a interpretat că „dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a oricăror trupe sau a baze militare, conduse și controlate de către state străine, este neconstituțională".

Hotărîrea este definitivă, nu poate fi supusă nici unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R. Moldova.

Sursa: www.noi.md

Cuvinte cheie:

NATO , Moldova , constitutie

Comentarii

 (1)
  • #1 evgenii Răspunde Citează selecţia
    КС решил, что «развертывание на территории Республики Молдова каких-либо войск или военных баз, руководимых и контролируемых иностранными государствами, является неконституционным». Иначе, и быть не может.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1986
Populația:
334 locuitori

Prioziornoe este un sat din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Slobozia și la 103 km de Chișinău. Populaţia satului Prioziornoe alcătuia 334 de oameni în anul 2000. Satul Prioziornoe a fost înființat în anul 1986.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.