27 iunie 2017, 15:50 Realitatea moldovenească views 2912
Producătorii agricoli trebuie să respecte noi reguli pentru a beneficia de subvenţii
27 iunie 2017, 15:50 Realitatea moldovenească views 2912

Producătorii agricoli trebuie să respecte noi reguli pentru a beneficia de subvenţii

Pentru a beneficia de subvenţii, producătorii agricoli trebuie să respecte, începând cu campania 2017, noi reguli. Astfel, pentru investiţiile ce depăşesc 0,5 milioane de lei, producătorii agricoli trebuie să aibă la bază un plan de afaceri, prin care să se demonstreze fezabilitatea proiectului realizat şi să nu aibă restanţe la achitarea impozitelor şi taxelor faţă de bugetul public naţional, la momentul depunerii cererii de subvenţionare.

Totodată, potrivit Agenției de Intervenție și Plăți în Agricultură (AIPA), mărimea subvențiilor pentru toate categoriile de agricultori nu va depăși 50% din costul investițiilor, iar solicitantul va depune doar un singur dosar de subvenționare în cadrul unei măsuri de sprijin;

De menționat este că, conform noilor modificări, nu sunt pasibili de subvenționare producătorii agricoli care în ultimii trei ani calendaristici, precedenți anului în care au depus cererea de subvenționare, au obținut subvenții din partea statului, cumulativ pe măsuri în mărime de nouă milioane de lei.

Mai nou, începând cu acest an, producătorii agricoli vor fi obligați să aplice și să întrețină materialele de vizibilitate aplicate pe obiectul investiției, iar cei care practică agricultura ecologică vor fi obligați să activeze în domeniu, pe o durată de cel puțin cinci ani, în condițiile când aceștia încalcă prevederea, vor restitui suma alocată de stat. Anterior, acest termen era până la trei ani.

Noul regulament mai prevede susținerea agricultorilor moldoveni dornici să se promoveze pe piața externă. Astfel, producătorii agricoli vor beneficia de mijloace financiare pentru participarea şi organizarea de expoziții, târguri, concursuri, cu profil agroalimentar, inclusiv în rețelele de comercializare pe piața externă.

Mărimea sprijinului financiar acordat unui producător agricol în cadrul unui an de subvenționare, cumulativ pe toate măsurile de sprijin nu va depăși suma de trei milioane de lei per beneficiar, iar pentru grupurile de producători plafonul va fi în limita de 4,5 milioane de lei.

Sursa: trm.md

Cuvinte cheie:

reguli , subvenţii , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
993 locuitori

Ciolacu Vechi este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Fălești și la 103 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 993 de oameni. Satul Ciolacu Vechi a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.