21 decembrie 2017, 16:20 Realitatea moldovenească views 15502
Parlamentul blochează modificarea Constituției
21 decembrie 2017, 16:20 Realitatea moldovenească views 15502

Parlamentul blochează modificarea Constituției

Legislativul a dezbătut astăzi modificările propuse de Guvern la articolul 136 din Constituție, ce vizează structura Curții Constituționale.

Documentul a trecut de prima lectură, însă în cea de-a doua nu a întrunit numărul necesar de voturi. Pentru ca proiectul să fi adoptat, erau necesare 67 de voturi, pe cînd proiectul a fost susținut de 53 de deputați.

Conform modificărilor propuse, din componența Curții Constituționale urmau să facă parte șapte judecători, comparativ cu șase, cîți sînt în prezent. Doi judecători urmau a fi numiţi de Parlament, doi de Guvern, doi de Consiliul Superior al Magistraturii, iar un judecător de către preşedinte. În prezent, șeful statului nu are acest drept.

O altă modificare se referea la perioada mandatului judecătorilor Curții Constituționale, care urma a fi majorat de 6 ani la 9 ani, fără a putea fi reînnoit.

De asemenea, proiectul prevedea că mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale aflaţi în exerciţiul funcţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi urma să fie prelungit cu trei ani.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

constitutie , parlament

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1597
Populația:
1909 locuitori

Vălcineţ este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vălcineț și Codreni. Satul Vălcineț este situat la o distanță de 30 km de orașul Ocnița și la 190 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1909 de oameni. Satul Vălcineț este menționat documentar în anul 1597.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.