03 ianuarie 2018, 11:45 Realitatea moldovenească views 7153
Calitatea produselor va fi luată la control
03 ianuarie 2018, 11:45 Realitatea moldovenească views 7153

Calitatea produselor va fi luată la control

Vladislav Bordeianu

Majoritatea consumatorilor s-au ciocnit cu problema produselor de calitate proastă sau cu termenul de valabilitate expirat. Pe piața moldovenească calitatea produselor provoacă multe critici.

Dar autoritățile ne asigură că verifică, sub aspectul calității, produsele autohtone și pe cele de import. Însă calitatea produselor alimentare este una dintre cauzele principale care duc la înrăutățirea sănătății și calității vieții.

Despre ce vorbește Strategia

Guvernul a aprobat Strategia în domeniul siguranței alimentare pentru anii 2018-2022 (aceasta a venit în locul Strategiei analogice pentru anii 2011-2015). Scopul ei este de a ridica nivelul de protecție a intereselor consumatorilor și a obține un nivel înalt de asigurare a securității produselor alimentare. Autoritățile se arată convinse că scopurile atinse vor contribui la exportul produselor alimentare și a animalelor vii din RM în țările Uniunii Europene și ale CSI. În document se menționează că vor fi implicate toate sectoarele – de la producerea furajelor și asigurarea sănătății plantelor și animalelor pînă la perfecționarea standardelor producerii primare și prelucrarea produselor alimentare, precum și păstrarea, transportarea și comercializarea acestora.

Strategia mai prevede implementarea sistemului electronic integrat „e-ANSA", care va asigura, în format electronic, schimbul operativ și sigur de date între autorități. Astfel va fi creată o platformă unică pentru acțiuni rapide și eficiente în cazuri excepționale.

Documentul menționează că Acordul de asociere RM-UE obligă autoritățile moldovene să elaboreze Strategia în domeniul siguranței produselor alimentare și să aducă legislația națională în conformitate cu acquis-ul comunitar (termenul „acquis comunitar" desemnează totalitatea drepturilor și a obligațiilor comune care decurg din statutul de stat membru al UE).

Deoarece Moldova este membră a Organizației Mondiale de Comerț, republica are obligația să lichideze barierele tehnice din comerț. Scopul principal al Strategiei, menționează proiectul de lege, este de a obține un nivel înalt de protecție a sănătății omului și de a proteja interesele consumatorilor, garantînd securitatea produselor alimentare, sporirea accesului la produsele autohtone pe piețele externe.

Documentul mai menționează că există probleme nu doar la finanțarea laboratoarelor, dar și la dotarea lor, de aceea parametrii de verificare a produselor sînt extrem de reduși. În plus, mai există dificultăți ce țin de bolile transmise prin produse alimentare și apă, animale și insecte. Spre exemplu, recent au apărut boli provocate de diverse tulpini de salmonelă. Printre problemele existente se numără și faptul că sistemul de înregistrare a preparatelor farmaceutice de uz veterinar este învechit și necesită o abordare modernă.

Trebuie să menționăm că Strategia a fost adoptată împreună cu o anexă care conține planul de acțiuni pentru implementarea ei. La noi, adesea, strategiile erau adoptate fără un asemenea plan.

Continuarea articoluui citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

produse , calitate , control

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1546
Populația:
612 locuitori

Blindeşti este un sat din cadrul comunei Sculeni, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 127 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 612 oameni. Satul Blindești a fost menționat documentar în anul 1546.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.