31 ianuarie 2018, 17:35 Realitatea moldovenească views 13144
Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind modificarea Constituției prin includerea noțiunii de „integrare europeană”
31 ianuarie 2018, 17:35 Realitatea moldovenească views 13144

Guvernul a avizat pozitiv proiectul de lege privind modificarea Constituției prin includerea noțiunii de „integrare europeană”

Cabinetul de miniștri a susținut proiectul de lege pentru modificarea și completarea preambulului și articolului 1 din Constituție, înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă de către un grup de deputaţi din Parlament, cu prevederi care vin să reliefeze aspiraţiile de integrare europeană a ţării şi promovarea orientării Republicii Moldova spre spaţiul valoric democratic european.

Articolul 1 (al.3) din Constituție se propune să fie înlocuit cu: „Republica Moldova este un stat de drept, democratic, orientat spre spațiul valoric european în care demnitatea omului, drepturile și libertățile lui, libera dezvoltare a personalității umane, dreptatea și pluralismul politic reprezintă valori supreme și sînt garantate".

De asemenea, se propune completarea Constituţiei cu un articol nou consacrat integrării europene, potrivit căruia integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare a ţării. Procedura de aderare a Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene se va stabili de Parlament prin lege organică.

La 11 decembrie 2017, Curtea Constituțională a examinat o inițiativă legislativă ce prevede completarea preambulului și articolului 1 din Constituției și completarea acesteia cu un nou articol, fără a fi invocate observații de conținut. În aviz, Înalta Curte a menţionat că, „indiferent de rezultatul examinării acestor amendamente, orientarea spre spaţiul valoric democratic european constituie un principiu cu valoare constituţională".

Calea Republicii Moldova spre integrarea europeană este una de durată, dar fermă, consideră autorii inițiativei, deputați din majoritatea parlamentară și grupul PPE. Ei menționează că „disputele politice și geopolitice ce ține de apartenența Republicii Moldova la spațiul valoric european aduc grave prejudicii atât de imagine, cît și social-economice. Republica Moldova este parte a Europei și acest fapt este incontestabil".

Bașcanul Găgăuziei Irina Vlah a propus în ședință de Guvern să fie organizat un referendum privind modificarea și completarea Constituției, care prevăd că obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea europeană.

Președintele Igor Dodon a declarat anterior că va face „tot posibilul" să nu se ajungă la adoptarea de către Parlament a proiectului de modificare a Constituției privind integrarea europeană și afirmă că este „adeptul integrării eurasiatice".

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

guvern , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1727
Populația:
196 locuitori

Logăneşti este un sat din cadrul comunei Drăsliceni, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanță de 42 km de orașul Criuleni și la 22 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 196 de oameni. Prima atestare a satului Logăneşti de pe rîul Ichel datează din anul 1727.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.