06 februarie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 15444
Socialiștii vor, din nou, patronimicul în actele de identitate
06 februarie 2018, 14:15 Realitatea moldovenească views 15444

Socialiștii vor, din nou, patronimicul în actele de identitate

Opt deputați socialiști cer reintroducerea patronimicului în actele de identitate naționale. Potrivit acestora, transcrierea numelui şi prenumelui doar în limba moldovenească are consecinţe negative pentru unii reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. Mai exact, aceștia fac referire la minoritățile găgăuze și ruse.

„Deoarece unele litere din alfabetul limbii găgăuze au o pronunţare diferită comparativ cu pronunţarea în limba moldovenească, deseori, în documentele de identitate, transcrierea şi pronunţarea numelor şi prenumelor găgăuze se face incorect. Ba mai mult decît atît, reprezentanţii etniei ruse declară că în buletinul de identitate nu se mai introduce patronimicul, necătând la faptul că acesta este o parte a tradiţiei culturale ruse", afirmă socialiștii.

Totodată, în opinia PSRM, excluderea patronimicului din actele de identitate ale reprezentanţilor minorităţilor naţionale încalcă prevederile Convenţiei cadru privind protecţia minorităţilor naţionale, prevederile Pactului Internaţional cu privire la drepturile civile şi politice, prevederile Convenţiei Europene pentru protecţia drepturilor omului şi a Libertăţilor Fundamentale.

Socialiștii au ținut să facă referire și la locuitorii din stânga Nistrului, unde locuiesc peste 240000 de cetăţeni ai Republicii Moldova.

„Pentru ameliorarea dialogului de soluţionare a diferendului Transnistrean şi reîntregirea Republicii Moldova este foarte important să existe un cadru normativ care să reglementeze prestarea serviciilor de stare civilă şi certificarea de către organele de stare civilă - confirmare prin eliberare de certificate a faptelor de stare civilă produse şi/sau înregistrare în stânga Nistrului".

Astfel, în baza argumentelor aduse, aceștia cer „repunerea reprezentanţilor minorităţilor naţionale în dreptul lor de a utiliza patronimicul". Proiectul de lege a fost înregistrat în Parlament și urmează a fi examinat.

Sursa: realitatea.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1925
Populația:
125 locuitori

Buschi este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Buschi alcătuia 125 de oameni în anul 2004. Satul Buschi a fost înființat în anul 1925.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.