04 mai 2018, 14:10 Realitatea moldovenească views 9779
Procedura de înregistrare a bunurilor imobile a fost simplificată
04 mai 2018, 14:10 Realitatea moldovenească views 9779

Procedura de înregistrare a bunurilor imobile a fost simplificată

Procedura de înstrăinare şi înregistrare a bunurilor imobile a fost simplificată. Un proiect de modificare a legii cu privire la notariat a fost adoptat în lectură finală de către Parlament.

Potrivit noilor modificări, persoanele fizice şi juridice nu vor mai fi obligate să prezinte notarilor certificatul eliberat de Serviciul Fiscal de Stat privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de buget aferente bunurilor imobile.

Autorii proiectului susţin că simplificarea procedurii va reduce timpul şi costurile aferente înregistrării proprietăţii. Totodată, ei menționează că Serviciul Fiscal de Stat nu deţine un cadastru fiscal complet la nivel naţional din motiv că imobilele din sectorul rural nu au fost evaluate. Evidenţa acestor bunuri şi a impozitelor aferente lor este ţinută de serviciile de colectare a impozitelor şi taxelor din primării. Primăriile, la rândul lor, nu dispun în totalitate de sisteme informaţionale care să permită notarilor accesarea informaţiei cu privire la restanţa impozitelor.

În prezent, contractul de înstrăinare şi contractul de gaj al bunurilor supuse înregistrării se autentifică cu condiţia prezentării documentelor care confirmă dreptul de proprietate asupra acestor bunuri, a certificatului Serviciului Fiscal de Stat privind lipsa sau existenţa restanţelor faţă de buget aferente bunurilor respective, a extrasului din registrul gajului despre lipsa gajului acestor bunuri.

Conform datelor statistice, în Moldova circa 400 mii de persoane efectuează anual operaţiuni cu bunuri imobile.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

imobil , înregistrare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
345 locuitori

Socii Noi este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Socii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.