19 iulie 2018, 10:00 Realitatea moldovenească views 9287
Șoferii moldoveni riscă amenzi ”ca în Europa”
19 iulie 2018, 10:00 Realitatea moldovenească views 9287

Șoferii moldoveni riscă amenzi ”ca în Europa”

Victor Surugiu

NOI.md a studiat proiectele de legi, care impun noi amenzi sau înăsprirea răspunderii administrative și penale pentru participanții la traficul rutier.

În prezent, un șir întreg de inițiative de acest fel se află la diverse etape de examinare, cea mai mare parte dintre ele a și obținut avizul pozitiv al Guvernului, fiind studiate în Parlament, iar unele au fost deja adoptate de plenul Parlamentului. De regulă, este vorba despre introducerea modificărilor și completărilor la Codul Contravențional, Codul Penal și la Legea privind securitatea circulației rutiere. În majoritatea cazurilor, autor al inițiativelor este Inspectoratul Național de Patrulare (INP).

Noile sancțiuni îi privesc, în special, pe conducătorii auto de diferite categorii. Însă în unele cazuri amenzi usturătoare pot primi pietonii și alți participanți la trafic. Numeroși experți au criticat inițiativele legislative, iar pe Internet, în general, a apărut un val de indignare din partea conducătorilor auto.

În anul 2017 amenzile rutiere au fost majorate considerabil și continuă să crească. Din punct de vedere al mărimii acestora, astăzi Moldova nu numai că a ajuns din urmă, dar a și depășit multe țări europene. Spre exemplu, dacă în Austria amenda maximă pentru depășirea vitezei cu21 km/h va constitui 1,5% din salariul mediu pe țară, atunci moldovenii vor fi nevoiți să plătească, după înăsprirea sancțiunilor, cca 20% din salariul mediu pe economie.

De la depășirea vitezei pînă la șofatul în stare de ebrietate

În scurt timp, pe participanții la traficul rutier îi așteaptă o serie întreagă de inovații legislative. Majoritatea dintre acestea vor intra în vigoare peste trei luni, după ce Parlamentul le va adopta în lectură finală și după publicarea lor oficială. La inițiativa INP urmează a fi introduse modificări, care înăspresc amenzile pentru depășirea vitezei. Astfel, în cazul unei depășiri de 10-20 km/h amenda va constitui 600-900 lei (în prezent aceasta fiind de 300-600 lei). Dacă depășirea va fi de circa 20-40 km/h, mărimea sancțiunilor va ajunge la 900-1200 lei (în prezent 600-900 lei). La depășirea de peste 40 km/h suma amenzii va fi de 1500-1800 lei (în prezent 1200-1500 lei). Numărul punctelor de penalizare aplicate va rămîne neschimbat.

Dacă cîndvapentru provocarea unui accident rutier în stare de ebrietate conducătorul auto achita 900 lei, apoi 3000 lei, acum însă încălcarea îl va costa între 37,5 mii și 42,5 mii lei. Una dintre inițiativele legislative ale MAI prevede atragerea la răspundere penală pentru șofatul în stare de intoxicare alcoolică sau narcotică puternică.Se propune excluderea amenzii pentru această infracțiune, cu menținerea pedepsei sub formă de muncă neremunerată în folosul societății timp de 200 – 240 ore și privarea de dreptul de a conduce un vehicul.

În același mod, este propusă revizuirea sancțiuniipentru refuzul sau eschivarea șoferului de la testarea alcoolică și medicală, transmiterea conștientă a conducerii vehiculului unei persoane în stare de ebrietate, dacă aceasta s-a soldat cu încălcări, precum și comiterea unor acțiuni ilegale de către o persoană fără permis de conducere sau privată de dreptul de a conduce mijloacele de transport.Vom vedea însă care va fi versiunea finală a sancțiunilor penale pentru infracțiunile comise în stare de ebrietate, este discutată și varianta majorării amenzilor.

Autoritățile propun completarea Codului Penal și a Codului de procedură penală cu articolul privind lipsirea sau anularea‚ permisului de conducere a vehiculelor. Este vorba despre interdicția de a conduce orice vehicul pe drumurile publice. Lipsirea de permisul de conducere se stabilește pentru un termen de 1-3 ani, iar anularea presupune restabilirea ulterioară a permisului de conducere. În ambele cazuri termenul de executare a pedepsei include perioada în care contravenientului i-a fost aplicată pedeapsa de suspendare temporară a permisului de conducere. Pînă la verdictul instanței, care ar trebui pronunțat în cel mult o săptămînă, Poliția îi va ridica persoanei vizate permisul de conducere.

Amendamentele la CP presupun și înlocuirea sancțiunilor pentru multe infracțiuni de transport, în cazurile cînd pedeapsa presupune interdicția, pentru un termen anume,de a conduce un vehicul. În locul acestei sancțiuni, șoferii ar putea fi pedepsiți prin anularea dreptului de a conduce pentru o perioadă nedeterminată. Acest drept poate fi restabilit în cazuleliminării temeiurilor de anulare a acestuia și disponibilitatea dovezilor respective, a susținerii examenului de calificare pentru obținerea permisului de conducere, a participării la programul de luptă cu alcoolul și drogurile, dar și la expirarea termenului de 4 ani, după pronunțarea definitivă a învinuirii penale, cu anularea permisului de conducere.

O altă dispoziție nouă descrie procedura de înlăturare de la conducerea și întreținerea mijlocului de transport. Este vorba despre cazurile în care șoferul se află într-o stare inacceptabilă de intoxicare cu alcool sau cu alte substanțe. La cererea inspectorului de patrulare, el este obligat să facă testul de alcool și examenul medical. Dacă automobilul nu poate fi transmis proprietarului, posesorului sau reprezentantului acestora, el va fi expediat la o parcare specială sau la cel mai apropiat Sector de Poliție. Restituirea vehiculului are loc imediat după eliminarea temeiurilor de sechestrare a acestuia. Toate cheltuielile privind transportarea și păstrarea vehiculelor le suportă persoana împotriva căreia a fost inițiată procedura penală.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Europa , amenda , soferi

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1864
Populația:
381 locuitori

Alava este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Din componenţa comunei fac parte localităţile Lazo și Alava. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 381 de oameni. Satul Alava a fost menționat documentar în anul 1864.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.