13 ianuarie 2019, 12:00 Realitatea moldovenească views 12211
Asistenții virtuali: viitorul sau o distracție temporară?
13 ianuarie 2019, 12:00 Realitatea moldovenească views 12211

Asistenții virtuali: viitorul sau o distracție temporară?

Spotul lansat în decembrie anul trecut, care repetă subiectul peliculei cinematografice “Singur acasă”, în care Culkin, de 38 ani, salvează, printre altele, casa de hoți cu ajutorul Google Assistant, ne-a făcut să cugetăm asupra viitorului acestei tehnologii. Pot fi considerați oare asistenții mobili fenomen, care peste un timp va răsturna închipuirea noastră despre cotidian?

Google Assistant instalat pe telefon și încorporat în ”difuzorul inteligent”.

Nu e deloc OK

De la începutul anului 2014, după ce Compania Microsoft a prezentat primul dintre asistenții virtuali existenți azi - Cortana, piața inteligenței artificiale mobile (AI) arăta deprimant. Treptat, au apărut alți monștri IT - Google, Apple, Samsung, Amazon, plus niște concurenți locali. Însă cu excepția funcțiilor identice cu Cortana, autorii lor nu au putut oferi nimic util sau ieșit din comun. A fost distractiv, neobișnuit, dar, inutil, practic. «Cum să protejezi pereții de umiditate în perioada precipitațiilor?»,«Оk Google, notele pieselor moderne adaptate pentru chitara cu șapte coarde». Asistenții virtuali nu făceau față nici unei solicitări, dacă aceasta devia cumva de la schema generală. Era ceva asemănător cu încercarea de a începe o discuție filozofică într-o limbă străină cu ajutorul unui ghid de conversații: ori întrebi cum ajungi la aeroport, ori dialogul nu va avea loc.

Problema nr.1 — localizarea lingvistică insuficientă. Fără a pierde din eficiență, inteligența artificială putea descifra maxim două-trei limbi.

Problema nr.2 — caracterul primitiv al algoritmilor lipsiți de originalitate. La finele anului 2017 Yandex prezenta asistentul virtual “Alisa”, orientat în exclusivitate spre utilizatorii rusofoni, însă rezultatul nu era cu nimic mai bun.

Problema nr.3 — noi ceream și mai cerem de la tehnologia nouă prea multe și imediat. Dacă la începutul secolului 20 inventatorului mașinii de spălat Blackstone i s-ar fi reproșat: “Ce covată! Willy, e prea lentă, nu are nici un fel de automatizare, nu există un regim pentru spălarea țesăturilor de mătase, nu are timer. De ce scurgerea este manuală?”, situația ar fi fost aceeași.

O întrebare firească: la ce să ne mai așteptăm? Nu în zadar am vorbit despre această situație la timpul trecut. Anul 2018 a fost unul cu adevărat de cotitură. Cel puțin, evenimentele ultimelor 365 zile vorbesc despre faptul că în tehnologiile mobile inteligența artificială este gata să elimine problemele enumerate mai sus și să înceapă o expansiune intensă în viața de zi cu zi.

Continuarea articolului citiți pe Noi.md.

 

Cuvinte cheie:

tehnologie , telefonie mobilă , viitor

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
638 locuitori

Cremenciug este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cremenciug, Valea, Sobari și Livezi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Soroca și la 184 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 638 de oameni. Satul Cremenciug a fost menționat documentar în anul 1611.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.