04 aprilie 2019, 11:30 Realitatea moldovenească views 13010
Comemorarea victimelor catastrofei de la Cernobîl
04 aprilie 2019, 11:30 Realitatea moldovenească views 13010

Comemorarea victimelor catastrofei de la Cernobîl

Guvernul va organiza evenimente de comemorare a victimelor catastrofei de la Cernobîl.

În capitală, ziua de 26 aprilie va începe cu Marşul Memoriei, depuneri de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfînt şi un miting de comemorare la Memorialul victimelor catastrofei de la Cernobîl.

În această zi, în municipiul Chișinău, dar și în raioanele țării, vor fi organizate mese de pomenire și întîlniri cu participanții la lichidarea avariei. Tinerii sînt încurajați să participe la activități de voluntariat pentru îngrijirea monumentelor și a mormintelor celor decedați în urma catastrofei.

Guvernul va oferi în continuare ajutor material anual familiilor participanţilor decedaţi în acţiunile de lichidare a consecinţelor avariei de la Cernobîl și persoanelor cu dizabilități în urma catastrofei. Aceștia vor beneficia și de asistența medicală necesară.

Pe parcursul acestui an, vor fi edificate monumente în memoria participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl în localităţi din raioanele Şoldăneşti, Taraclia, Briceni, Sîngerei, Străşeni, Comrat și Ceadîr-Lunga.

De asemenea, va fi editată o carte despre eroismul participanţilor la lichidarea consecinţelor catastrofei de la Cernobîl şi ale altor avarii nucleare.

În prezent, în Republica Moldova locuiesc peste 2000 de participanți la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl.

În acest an, se împlinesc 33 de ani de la producerea catastrofei de la Centrala Atomoelectrică Cernobîl. Acest dezastru este considerat cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

victime , Cernobil

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1623
Populația:
71 locuitori

Rogojeni este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei face parte și loc. stația de cale ferată Rogojeni. Satul Rogojeni se află la o distanță de 35 km de orașul Șoldănești și la 100 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 71 de oameni. Prima atestare documentară a satului Rogojeni datează din anul 1623.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.