04 septembrie 2012, 10:12 Realitatea moldovenească views 10029
04 septembrie 2012, 10:12 Realitatea moldovenească views 10029

Soluționarea problemei transnistrene depinde de eficiența diplomației moldovenești

Foto: tribuna.md

Perspectiva reală a soluționării problemei transnistrene depinde de eficiența diplomației moldovenești, gradul de încredere reciprocă și de cooperarea cu partenerii străini, în special cu UE și SUA, de persistența și tenacitatea guvernului.

O astfel de opinie a exprimat într-un interviu pentru "Tribuna" analistul politic Nicolae Chirtoacă. Potrivit acestuia, pentru soluționarea conflictului transnistrean "este la fel de important un dialog constructiv cu Ucraina și Federația Rusă."

Politologul consideră că "dialogul poate fi activizat de decizia Moscovei, de a  exercita presiune asupra Tiraspolului, cu condiția, desigur, că guvernul rus vrea să rezolve conflictul, care destabilizează situația la granița cu UE și NATO."

"Unii experți occidentali a declarat că Cancelarul german percepe acest conflict drept un test pentru Rusia în intenţiile acestui stat de a participa mai activ în aranjamentele europene în domeniul securităţii colective. Cred că procesul de reglementare a diferendului transnistrean va deveni unul mai dinamic doar atunci cînd conducerea actuală a Rusiei îşi va da seama de toate riscurile în raporturile cu Occidentul din cauza păstrării actualei stări de incertitudine şi potenţialele pericole la adresa securităţii regionale", - spune Chirtoacă.

El a menționat că " ultimele declaraţii făcute de Evgheni Şevciuc în funcţia de preşedinte al autoproclamatei rmn au demonstrat cu prisosinţă că Kremlinul deţine toate pîrghiile şi are toate posibilităţile să influenţeze deciziile Tiraspolului".

"Pentru moment, dialogul dintre Filat şi Şevciuk nu a dat încă roade pozitive. Măsurile de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului avantajează mai curînd regimul separatist. În ansamblu aceasta înseamnă că rezultate imediate nu sînt dorite de Kremlin sau este o strategie de lungă durată pentru a antrena Chişinăul în adoptarea unei decizii privind diferendul transnistrean care ar conveni Moscovei", - a a dăugat Nicolae Chirtoacă.

 

Sursa: nr2.ru

Cuvinte cheie:

Moldova , Transnistria , conflict

Comentarii

 (1)
  • #1 victor Răspunde Citează selecţia
    La rusi nu le trebuie rezolvarea conflictului, altfel ei isi perd potenta, ei trebui sasi manifeste suprematia asupra un state mici ca MD, gergia, etc
    Asta este ca un fel de pedeapsa pentru ca am parasit URSSR
    Asta mai este si gaura neagra neagra pe unde se pot spala miliarde de bani, eu nu au nici un interes in a solutiona problema ore kear nui klar... timp de 21  de ani
    aici trebui luate niste masuri concrete si radicale, cinei stapin la noi acasa?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
48 locuitori

Piteşti este un sat din cadrul comunei Beştemac, raionul Leova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 48 de oameni. Satul Pitești a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.