04 iulie 2019, 10:40 Realitatea moldovenească views 3608
Slusari: Raportul Kroll II va fi publicat astăzi
04 iulie 2019, 10:40 Realitatea moldovenească views 3608

Slusari: Raportul Kroll II va fi publicat astăzi

Raportul Kroll II va fi publicat astăzi. Anunțul a fost făcut de președintele comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor devalizării sistemului bancar din Republica Moldova și investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari.

Membrii comisiei au decis în unanimitate ca raportul să fie publicat în pofida poziției Procuraturii Generale și a reticienței companiei Kroll. Cu toate acestea, Slusari spune că în raportul publicat vor fi și câteva nume a celor implicați furtului miliardului, dar nu conține cea mai importantă anexă - lista finală a beneficiarilor.

„Toată fracțiunea Partidului Kroll (n. r. - Partidul Șor) o puteți găsi în acest raport. Plus valoare la nume, cu părere de rău, nu veți găsi. Cu excepția unui nume: Olga Bondarciuc - notarul care l-a deservit știți voi pe cine. Aceștia sunt uneltele. Dar lista beneficiarilor nu este aici. Acea listă, din 22 martie 2018 se află la Procuratura Generală. Demult a trebuit să acționeze și să o publice", a declarat Alexandru Slusari.

Potrivit lui Slusari, Procuratura Generală a acționat în tot acest timp cu rea-intenție. „Nu avem mare speranță la colaborare cu actuala conducere a Procuraturii Generale, care trebuie să plece. Chiar și așa, comisia de anchetă are voința politică necesară, și noi vom obține lista de beneficiari, în pofida opoziției procuraturii", a spus președintele comisiei de anchetă.

Slusari spune că afirmația potrivit căreia compania Kroll este împotriva publicării raportului Kroll este un fals. „Ei au avut reticiența, dar dacă era o insistență din partea autorităților R. Moldova, raportul era publicat", a spus deputatul.

Raportul va fi publicat în limba engleză.

„Dacă în 2015 ar fi fost pornită imediat procedura de recuperare a banilor, o strategie reală, acțiuni concrete de urmărire penală combinate cu acțiuni civile în jurisdicțiile mai multor țări, atunci era posibil de recuperat o sumă semnificativă din ce a fost furat. Să fie clar: din cauza tărăgănării procesului din partea organelor de anchetă, în special a Procuraturii Generale, suntem acum unde suntem. Timp de patru ani și jumătate hoții au avut posibilitatea de a ascunde urmele, de a valorifica banii furați. O parte din ei cred că s-au întors și în R. Moldova. Dar procesul de recuperare a banilor acum este mult mai dificil", a spus Slusari.

Sursa: agora.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1643
Populația:
915 locuitori

Mireşti este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mireşti și Chetroşeni. Localitatea se află la distanța de 45 km de orașul Hîncești și la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 915 oameni. Satul Mirești a fost menționat documentar în anul 1643.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.