13 noiembrie 2019, 12:30 Realitatea moldovenească views 4181
Program educațional de la FMI. Alegerea există sau ”Mulțumim pentru lipsa posibilității de a alege”? Partea a 2-a
13 noiembrie 2019, 12:30 Realitatea moldovenească views 4181

Program educațional de la FMI. Alegerea există sau ”Mulțumim pentru lipsa posibilității de a alege”? Partea a 2-a

Ce [nu]a învățat Moldova din experiența colaborării cu un creditor occidental

(Sfîrșit. Începutul la 12.11.2019)

Cum s-au format relațiile dintre Republica Moldova și fondurile internaționale mari? Ne-am putea oare descurca fără finanțarea externă și trăi cu propria minte?

Creditorului i-au arătat ușa: "Destul ne-ați lecuit!"

După ce la putere în Moldova au venit comuniștii, partenerii de dezvoltare occidentali au avut un șoc adevărat. Ca urmare, s-a profilat componenta geopolitică a activității fondului în spațiul post-sovietic.

Se știe că fondul este promotorul modelului occidental de dezvoltare, prin care țărilor fostului lagăr socialist le erau impuse respectivele instrumente ale politicii interne și externe.

Comuniștii moldoveni de formație nouă nu se potriveau nicidecum acestui model. A izbucnit un adevărat scandal. Al treilea președinte al Moldovei, liderul comuniștilor Vladimir Voronin a declarat deschis, că toate "reformele prescrise" anterior de FMI pe post de "medic" nu i-au fost de folos pacientului și pentru aceasta este responsabil inclusiv FMI.

Către anul 2000 Moldova acumulase datorii externe de 80 mln. dolari. În 2001 – deja 200 mln. dolari. Asta în condițiile în care ponderea datoriei interne a statului în PIB sporise pînă la 17%.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

FMI , finanţe

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1923
Populația:
328 locuitori

Palanca este un sat şi comună din raionul Drochia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Holoşniţa Nouă, Palanca și Şalvirii Noi. Satul Palanca se află la distanța de 17 km de orașul Drochia și la 176 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 328 de oameni. Prima atestare documentară a satului Palanca datează din anul 1923.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.