19 iulie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1269
Ce recoltă de struguri de masă poate obține Moldova în acest an
19 iulie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1269

Ce recoltă de struguri de masă poate obține Moldova în acest an

Moldova ar putea obține o recoltă mare de struguri de masă pentru al doilea an consecutiv.

Potrivit experților Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Struguri din Republica Moldova, pînă la mijlocul lunii iulie, starea majorității plantațiilor de struguri de masă din țară poate fi evaluată ca fiind bună spre foarte bună. În cazul în care vremea în a doua jumătate a verii, precum și în timpul campaniei de recoltare va fi mai mult sau mai puțin favorabilă, recolta-2023 de struguri din Moldova ar putea depăși semnificativ 100 de mii de tone.

Anul trecut, producția de struguri de masă în țară a fost de aproape 120 de mii de tone, în 2021 - circa 85 de mii de tone, în 2020 - puțin peste 70 de mii de tone. Recolta maximă de struguri de masă în Moldova a fost recoltată în 2018 - circa 126 mii de tone, transmite EastFruit. Potrivit estimărilor experților, suprafața totală a plantațiilor de struguri de masă din țară este de 16-17 mii de hectare. Nivelul de îngrijire a acestora este foarte diferit.

Experții consideră că, pe lîngă condițiile meteorologice relativ favorabile din ultimii doi ani, podgoriile tinere, în special cele de tip Pergola și Gable, joacă un rol din ce în ce mai important în procesul de creștere a producției de struguri de masă. Potrivit estimărilor experților, suprafața acestora din urmă se apropie de 400 de hectare, iar volumul de produse de calitate optimă comercializabile provenite din acestea este de 10-12 mii de tone.

Punctul slab al viticulturii de masă moldovenești poate fi considerat faptul că 85-90% din producția comercializabilă a acesteia este reprezentată de soiul sîmburos "Moldova". Chiar și cei mai buni struguri din acest soi sînt rareori vînduți cu ridicata la un preț mai mare de 1$/kg.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

recoltă , struguri

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1907
Populația:
601 locuitori

Cîşla este un sat şi comună din raionul Cantemir. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şofranovca și Cîşla. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Cantemir și la 153 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 601 oameni. Satul Cîșla a fost înființat în anul 1907.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.