30 martie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 750
Dumitru Pulbere: Justiția se îndepărtează tot mai mult de cetățeanul simplu. P.1
30 martie 2024, 15:00 Realitatea moldovenească views 750

Dumitru Pulbere: Justiția se îndepărtează tot mai mult de cetățeanul simplu. P.1

«Deși orice modificare a legilor trebuie să se facă în interesul cetățenilor, reieșind din necesitatea de a le apăra drepturile și libertățile, în ultimul timp justiția se îndepărtează tot mai mult de oamenii simpli», - crede Dumitru Pulbere, președintele Consiliului Institutului de Justiție Constituțională (IJC), ex-președinte al Curții Constituționale. Din spusele sale, în urma reformelor efectuate în Moldova accesul la justiție s-a înrăutățit și continuă să se înrăutățească.

În interviul pentru Noi.md cunoscutul constituționalist și-a expus opinia cu privire la reforma justiției în Moldova, factorul politic în activitatea Curții Constituționale, eficiența sistemului de vetting și prevetting. Interlocutorul nostru a vorbit despre aceea, dacă s-a confruntat cu practica dreptului telefonic și de ce el nu-l invidiază pe cel care se va pomeni în fotoliul procurorului general. Dumitru Pulbere menționează, că fiecare guvernare vrea să reformeze sistemul justiției în așa fel, ca aceasta să aducă beneficii imediate și să simplifice posibilitatea de a se amesteca în înfăptuirea justiției, precum și de a influența judecătorii și procurorii.

Dle Pulbere, ce teme de interes deosebit pentru țară și puterea juridică au fost principale pe agenda Institutului de Justiție Constituțională în decursul ultimului an? Cum apreciați reforma justiției, pe care autoritățile consideră una dintre priorități?

În ultimii ani, de la autoritățile actuale tot auzim despre reforma justiției. La Consiliul Institutului de justiție constituțională ne-am pus întrebarea: în ce constă această reformă? Voi menționa, că din Consiliul IJC fac parte academicieni, profesori și lectori de drept constituțional, specialiști cunoscuți. Mulți dintre ei cu 30 de ani în urmă au lucrat asupra proiectului Constituției și, în linii mari, s-au dedicat sferei justiției, cauzei de apărare a drepturilor și libertăților cetățenilor noștri.

Dar noi nu am găsit măcar o singură sursă inițială – nici declarații ale parlamentului, nici concluzii ale specialiștilor în domeniul justiției, nici recomandări ale instituțiilor internaționale. Pomenind despre reforma justiției, cei aflați la putere probabil nici nu înțeleg în definitiv despre ce vorbesc. Aceasta este o reformă neîntemeiată, neargumentată.

Recent, am analizat Legea cu privire la sistemul judiciar, aprobată în a.1995. Ca jurist, eu înțeleg că orice lege, chiar și Constituția, nu este o dogmă. Este un organism viu, care trebuie mereu perfecționat, ajustat la realitățile timpului. În anii care s-au scurs Legea cu privire la sistemul judiciar a fost modificată de 38 de ori. Unele amendamente au fost adoptate anul trecut, altele – anțărț, un șir de alte modificări așteaptă să fie adoptate de parlament.

Studiind aceste amendamente, am văzut că fiecare dintre aceste proiecte de lege îndepărtează tot mai mult justiția de cetățean. Este general acceptat, că orice modificare a legii trebuie să fie în favoarea persoanei, reieșind din necesitatea protejării drepturilor și libertăților acesteia. Este general acceptat că orice modificare a legii trebuie să fie în favoarea persoanei, ținând cont de necesitatea protejării drepturilor și libertăților acesteia.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Dumitru Pulbere , justiția

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1805
Populația:
36 locuitori

Ceroborta este un sat din cadrul comunei Cruzeşti, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 8 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 36 de oameni. Satul Ceroborta a fost menționat documentar în anul 1805.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.