07 aprilie 2024, 10:30 Personalități views 22030
Astăzi Victor Ștefaniuc ar fi împlinit 77 de ani
07 aprilie 2024, 10:30 Personalități views 22030

Astăzi Victor Ștefaniuc ar fi împlinit 77 de ani

Astăzi actorul și regizorul moldovean Victor Ștefaniuc ar fi împlinit 77 de ani.

S-a născut pe 7 aprilie 1947. A venit la Teatrul ”Licurici” din Chișinău, în 1970, împreună cu un grup de actori, imediat după absolvirea Institutului de Teatru, Muzică şi Cinema din Sankt Petersburg. Odata cu venirea lor, începe o noua pagină în istoria acestei instituții. Din acest grup,  făceau parte Vasile Rusu, Nina Clichici, Natalia Ştefaniuc ş.a. - primii păpuşari de la noi cu studii superioare de specialitate în teatru.

Timp de două decenii, Victor Ştefaniuc a creat peste 150 de roluri memorabile în diverse spectacole ca tematică, gen şi stil: Spînul din ”Harap-Alb”, Iepurele din „Scufiţa Roşie”, Trică din „Rică si Trică”, roluri care au rămas ca un manual pentru noile generaţii din teatru. Rolul care i-a marcat cariera artistică a fost cel al lui Fofîrlică din cadrul emisiunii televizate „Minivideosalon”, jucînd, alături de Petru Hadîrcă.

Este primul actor-păpuşar căruia, in 1985, i s-a conferit titlul onorific de artist emerit. În 1992, el fondează cel de-al doilea teatru profesionist din domeniu - Teatrul municipal de păpuşi ”Guguţă”, pe care l-a condus cu cinste pînă la sfîrşitul vieţii sale. În calitate de director artistic şi prim-regizor, a dăruit copiilor peste 40 de spectacole: ”La moara cu plăcinte” şi ”Comoara tîlharului” de Iulian Filip, ”Căpriţa-ştrengăriţa” de M. Suponin, ”Turturica” de Nicolae Rusu, ”Crăiţa Florilor” de H. Ch. Andersen, ”Taina inelului” de Spiridon Vangheli, ”In această viaţă” de Gheorghe Urschi. De asemenea, el a semnat piesele ”Evoluţie” și ”Colajul lui Guguta”, ambele montate pe scena acestui teatru.

În calitate de profesor universitar la Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, a instruit şase generații de actori păpușari. Împreună cu trupa sa, a participat la diverse festivaluri internaţionale, de unde, în permanenţă, s-a intors cu diplome de merit.

Victor Ştefaniuc a decedat la 21 februarie 2010, după o lungă suferinţă.

Cuvinte cheie:

personalitati , cinematograf , actori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1420
Populația:
4916 locuitori

Vărzăreşti este un sat şi comună din raionul Nisporeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Şendreni şi Vărzăreşti. Localitatea este situată la hotar cu oraşul Nisporeni şi la o distanţă de 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Vărzăreşti constituia 4916 oameni. Prima atestare documentară a satului Vărzăreşti datează din anul 1420.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.