08 martie 2024, 14:00 Personalități views 74901
Cele mai faimoase 5 moldovence (Foto)
08 martie 2024, 14:00 Personalități views 74901

Cele mai faimoase 5 moldovence (Foto)

Ele au fost ca niște adevărați idoli pentru una sau chiar mai multe generații. Și un exemplu demn de urmat pentru multe femei din Moldova, iar în unele cazuri și pentru cele din alte republici ale fostei URSS. Este vorba despre moldovencele noastre celebre.

După ce ştirea că moldovencele s-au situat pe locul trei în topul celor mai frumoase femei din lume a făcut înconjurul lumii, corespondentul Sputnik a decis să le reamintească cititorilor numele acelor femei din Moldova care au proslăvit țara și poporul lor la nivel mondial.

Leanca Grîu

Fiica renumitului actor moldovean Gheorghe Grîu, ea însăși este actriță și model. A intrat pe platourile de filmare de la vîrsta de patru ani. Se consideră actriță rusă, dar nu-și uită rădăcinile. A jucat în filmele „Reîntoarcerea mușchetarilor", „Popsa", „Copiilor de până la 16 anii..." și altele.

Svetlana Toma

Muza genialului Emil Loteanu, renumita țigancă Rada din filmul „O șatră urcă la cer". A devenit celebră atât ca artistă a cinematografiei romantice moldovenești, cît și prin cele mai diverse distribuții din mai multe filme semnate de regizori sovietici și ruși. S-a produs în filmele „Lăutarii", „Anna Pavlova", „Cuvioasa Marta", „Blînda și tandra mea fiară" și în multe altele. Periodic, vine la Chișinău ca participantă la evenimentele culturale internaționale.

Maria Bieșu

Maria Biesu - Primadona Operei Nationale din Republica Moldova, Artista a Poporului, Laureata a Premiilor de Stat, profesor universitar, academician, "Doctor Honoris-Causa", Cavaler al "Ordinului Republicii" și Ordinul National "Steaua Romaniei".

Sofia Rotaru

Artistă a Poporului din URSS, Artistă a Poporului din RSSM, una dintre cele mai bine remunerate interprete din fosta Uniune Sovietică și care nici pînă în prezent nu şi-a pierdut popularitatea. S-a născut în regiunea Cernăuți și a frecventat o școală moldovenească. Este prima dintre cunoscutele interprete de estradă sovietice care a recurs la recitativ și a început să utilizeze ritmurile computerizate în aranjamentul muzical al pieselor. Are la activ zeci de albume, singl-uri, decorații și titluri. Iar poetul Andrei Voznesenski i-a dedicat Sofiei Rotaru poezia „Golos" („Vocea").

Lilia Amarfii

S-a născut la Orhei. Cîntăreață sovietică și rusă de operă, solistă a Teatrului de Operă din Moscova, Artistă a Poporului din Rusia. A fost solistă în ansamblul moldovenesc „Codru", a făcut parte din formații de estradă, a interpretat jazz. A absolvit Institutul de Artă Teatrală din Moscova, iar din 1972 a făcut parte din trupa Teatrului de Operă din Moscova. În 1985 și-a fondat propriul colectiv organizând numeroase turnee prin Rusia și peste hotarele acesteia. A decedat la Moscova în 2010.

Sursa: sputnik.md

Cuvinte cheie:

femei , personalitati

Comentarii

 (1)
  • #1 Gheorghe Răspunde Citează selecţia
    Я думаю ,что Мария Биешу имеет больше права оказаться в списке этой пятёрки
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
683 locuitori

Comisarovca Nouă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşniţa Nouă, Bosca, Pohrebea Nouă și Comisarovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubasari și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Comisarovca Nouă alcătuia 683 de oameni în anul 2011. Satul Comisarovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.