05 decembrie 2016, 12:10 Personalități views 44801
Cunoscutul critic de artă Tudor Braga a murit
05 decembrie 2016, 12:10 Personalități views 44801

Cunoscutul critic de artă Tudor Braga a murit

S-a stins din viaţă la 3 decembrie, pierzînd lupta cu cancerul, la vîrsta de 68 de ani. Plecarea lui în lumea celor drepți este o mare pierdere pentru arta plastică din Republica Moldova, dar mai ales pentru familia și prietenii lui.

Această persoană remarcabilă a avut o mare contribuție la păstrarea valorilor și patrimoniului național moldovenesc, fapt pentru care ne închinăm în fața aceluia care a fost Tudor Braga. Îi sîntem recunoscători pentru aportul adus la formarea istoriei artei moldovenești, în general, prin alcătuirea și publicarea numeroaselor sale studii despre arta, despre problemele de conservare a patrimoniului artistic, sarcinile operelor patrimoniului artistic pentru societate, asociate cu interpretarea procesului de creație a arte contemporane, dar și a celei populare, pentru cele circa 1000 de portrete ale artiștilor plastici, pentru zecile de cărți, cataloage, albume alcătuite de dlui și cu contribuția sa.

Mai mulți ani la rînd Tudor Braga a fost director al Centrului Expozițional "Constantin Brancuși". El a fost inițiatorul și organizatorul a numeroase expoziții. Sub conducerea lui T. Braga s-au produs lucrările de restaurare ale monumentului lui Ștefan cel Mare (1990), precum și construcția celei de a doua părți a Aleii Clasicilor din Chișinău cu instalarea busturilor lui: Tudor Arghezi, Lucian Blaga, George Călinescu, George Coșbuc, Mircea Eliade, Alexei Mateevici, Nicolae Iorga , Constantin Stere etc. Totodată Dlui a fost inițiatoru alcătuirii colecţiei de albume-catalog „Maeştri basarabeni din secolul XX", pentru care a fost distins cu Premiul Național (2015).

Binecuvîntată să-i fie memoria şi veşnică pomenirea!

Ceremonia de rămas bun de la criticul proeminent va avea loc astăzi, 5 decembrie, începînd cu ora 13.00 pînă la ora 15.00, în incinta Centrului Expozițional "Constantin Brîncuși" din capitală. El va fi înmormîntat miercuri, în satul natal Răspopeni din raionul Șoldănești.

Cuvinte cheie:

arta , moarte , personalitati

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1910
Populația:
31 locuitori

Sagaidacul de Sus este un sat din cadrul comunei Bălţata, raionul Criuleni. Satul este situat la o distanţă de 19 km de oraşul Criuleni şi la 29 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 31 de oameni. Satul Sagaidacul de Sus a fost întemeiat în anul 1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.