Mergi spre compartimentul: Muzica
03 august 2013, 13:42 Muzica views 8274
03 august 2013, 13:42 Muzica views 8274

Un omagiu adus Mariei Bieşu


Foto: moldpres.md 

Patru CD-uri cu cele mai reprezentative creaţii interpretate de celebra cîntăreaţă de operă Maria Bieşu au fost lansate la Chişinău, acesta fiind un omagiu adus regretatei artiste care, la 3 august curent, ar fi împlinit 78 de ani, informează MOLDPRES.

În luarea sa de cuvînt, ministrul Culturii, Monica Babuc, a menţionat că cele patru CD-uri trebuie să ajungă în colecţiile tuturor instituţiilor de învăţămînt cu profil artistic. „Digitalizarea patrimoniului nostru cultural este o necesitate imperativă şi Ministerul Culturii va avea grijă de asta. Merită o asemenea colecţie şi „Teatrul la Microfon”, şi Nicolae Sulac, şi Maria Drăgan şi mulţi alţi interpreţi de valoare. Colecţia lansată azi trebuie să-şi ocupe locul în ambasadele acreditate în R. Moldova ca modele ale culturii afirmate”, a declarat Monica Babuc.

Jurnalista Nina Jovmir, cea care a îngrijit de cele 4 CD-uri, a menţionat că ideea realizării acestei colecţii aparţine lui Alexandru Dorogan, director al Radioului Naţional. „Iniţial, am pornit de la un CD, ca pe urmă, să ne dăm seama că e imposibil să încapă pe unul singur întreaga moştenire pe care ne-a lăsat-o Maria Bieşu, numele căreia se identifică cu Republica Moldova. Două din cele 4 CD-uri inserează arii din opere, al treilea cuprinde cîntece populare, romanţe şi doine, iar cel de-al patrulea - creaţii camerale semnate de compozitori occidentali şi cîntece napolitane”, a precizat ea.

La rîndul său, Aurelian Dănilă, preşedintele Uniunii Muzicienilor din Moldova, a fost de părere că Maria Bieşu a făcut brandul Republicii Moldova mai mult decît vinurile noastre, iar compozitorul Constantin Rusnac a afirmat că Maria Bieşu este cea mai frumoasă voce din lume.

Născută pe 3 august 1935 la Volintiri, Ştefan Vodă, Maria Bieşu a fost o cîntăreaţă de operă, soprană şi lied. Astăzi, Teatrul Naţional de Operă şi Balet, unde a activat mai bine de cinci decenii, dar şi Liceul Teoretic din satul natal îi poartă numele. În 1967, Maria Bieşu a obţinut titlul de „Cea mai bună Cio-Cio-san” din lume la Concursul Internaţional Miura Tomaki, ediţia I din Tokio, Japonia. Graţie ei, Festivalul Internaţional „Vă invită Maria Bieşu” a devenit unul din simbolurile culturii din Republica Moldova, iar Chişinăul - una dintre capitalele muzicii de operă din Europa. Maria Bieşu s-a stins viaţă la 16 mai 2012, la Chişinău, în urma unei boli incurabile.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1821
Populația:
470 locuitori

Saca este un sat din cadrul comunei Ghelăuza, raionul Străşeni. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Strășeni și la 28 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 470 de oameni. Satul Saca a fost menționat documentar în anul 1821.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.