30 aprilie 2015, 12:09 Caleidoscop views 12907
Află cine este cel mai rapid animal din lume
Foto: scinews.ro
30 aprilie 2015, 12:09 Caleidoscop views 12907

Află cine este cel mai rapid animal din lume

Cînd spunem „cel mai rapid animal terestru" ne gîndim de obicei la ghepard, dar campionul absolut al vitezei, raportat la dimensiunea corporală, este o vietate nu mai mare decît o sămînță de susan. Paratarsotomus macropalpis este o căpușă capabilă să parcurgă o distanță de 322 mai mare decît lungimea corpului său într-o secundă. Raportat la dimensiunile medii ale corpului uman, un atlet ar trebui să alerge cu aproape 2100 km/h pentru a egala performanța căpușei.

Precedentul record de viteză era deținut de cărăbușul tigru australian (Cicindela hudsoni), capabil să parcurgă 171 de lungimi ale corpului într-o secundă, aproximativ 2,5 m/s. Pentru comparație, un ghepard care aleargă cu 100 km/h se deplasează cu 16 lungimi corporale pe secundă.

Paratarsotomus macropalpis este un tip de căpușă ce trăiește în partea de sud a Californiei și se deplasează cu rapiditate pe pietre și trotuare. Deși a fost descoperită în 1916, se cunosc puține date despre habitatul său natural sau sursele de hrană. Paratarsotomus macropalpis măsoară pînă la 0,7 mm în lungime, are picioare lungi și un corp alungit.

Pentru a măsura viteza cu care se deplasează, cercetătorii au folosit camere de filmat de mare viteză atît în laborator, cît și în mediul natural. Pe lîngă viteza deosebită, cercetătorii au descoperit cu surprindere că Paratarsotomus macropalpis se deplasează pe suprafețe de beton cu o temperatură de pînă la 60 de grade Celsius, valoare considerată letală pentru alte animale.

Cum speciile de căpușe sъnt destul de numeroase, multe rămînînd încă nedescoperite, ne putem aștepta ca recordul de viteză să fie depășit. Pînă atunci, Paratarsotomus macropalpis rămîne cel mai rapid animal terestru.

Sursa: scinews.ro

Cuvinte cheie:

animale , viteza , descoperire

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
312 locuitori

Tîrzieni este un sat din cadrul comunei Mălăieşti, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Orhei și la 67 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 312 oameni. Satul Tîrzieni a fost menționat documentar în anul 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.