10 aprilie 2015, 12:02 Caleidoscop views 5510
10 obiecte pe care astronauţii le-au lăsat în urmă pe Lună (VIDEO)
10 aprilie 2015, 12:02 Caleidoscop views 5510

10 obiecte pe care astronauţii le-au lăsat în urmă pe Lună (VIDEO)

De la prima aselenizare, în anul 1969, când Neil Armstrong a păşit pentru prima dată pe Lună, şi până în prezent, numeroşi astronauţi au ajuns pe satelitul natural al Pământului. Unii dintre ei au lăsat acolo câteva obiecte.

Printre acestea se află şi câteva mai lucruri mai ciudate, scrie Huffington Post. Iată zece dintre ele:

1. Un disc cu mesaje din partea a peste 70 de naţiuni

Acesta este de dimensiunea unei monede şi se află în apropierea locului unde a aselenizat misiunea Apollo 11.

Un disc cu mesaje din partea a peste 70 de naţiuni

2. O ramură de măslin realizată din aur

Neil Armstrong a lăsat pe Lună respectivul obiect din metal preţios în anul 1969. Gestul său a fost unul simbolic, întrucât ramura de măslin a semnificat întotdeauna păcea.

3. Mingii de golf

Alan Shepard a fost singurul astronaut din Mercury Seven care a păşit pe Lună. Este celebru şi pentru că a luat cu el pe Lună câteva capete de crose de golf, le-a ataşat pe braţul unui instrument destinat săpării în solul lunar şi a executat câteva lovituri de golf. Astfel, două mingii de golf se află încă pe Lună.

4. O fotografie de familie

În respectiva poză apare astronautul Charles Duke, alături de soţie şi copii. Imaginea este învelită în plastic, iar pe spatele ei este inscripţionat mesajul: „Aceasta este familia astronautului Duke, de pe planeta Pământ. Aselenizat în aprilie 1972".

O fotografie de familie

5. Autorizaţia de funcţionare a „Alumni Association"

Autorizaţia Alumni Association din cadrul Universităţii din Michigan a fost lăsată pe Lună de membrii echipajului Apollo 15. Asta pentru că toţi cei trei astronauţi erau absolvenţi ai respectivei universităţi.

6. O pană de şoim

Astronautul David Scott a repetat experimentul privind căderea simultană a unui obiect greu - un ciocan - şi a unuia uşor - o pană de şoim - pentru a demonstra că, în condiţiile vidului din spaţiu, oricare două obiecte ce sunt lăsate să cadă în acelaşi timp vor ajunge la sol simultan. După acest experiment, Scott a lăsat pana, provenită de la Baggin, mascota Academiei Forţelor Aeriene Americane, acolo unde a căzut.

7. Lavă solidificată din Oregon

Astronautul Jim Irwin a dus pe Lună bucata respectivă de rocă la rugămintea unui prieten, precizează sursa citată.

Lavă solidificată din Oregon

8. Excremente umane

În cursul misiunilor Apollo, astronauţii care au coborât pe Lună şi-au făcut nevoile fiziologice în nişte săculeţi speciali. La întoarcerea pe Pământ, aceştia au fost abandonaţi acolo.

9. Ghete

Atunci când păşesc pe Lună, astronauţii poartă o încălţămintea specială. Multe dintre aceste perechi de ghete au fost lăsate acolo, pentru a „face loc" mostrelor de sol şi roci pe care echipajele le-au adus pe Pământ după încheierea misiunilor.

10. Steaguri

Şase drapeluri ale Statelor Unite ale Americii au fost lăsate de-a lungul vremii pe Lună.

Sursa: www.gandul.info

Cuvinte cheie:

luna , Pamint , Astronomie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
1996 locuitori

Chirileni este un sat şi comună din raionul Ungheni. Chirileni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1996 de oameni. Satul Chirileni a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.