07 iulie 2015, 11:26 Caleidoscop views 9268
Cum se combate omida păroasă a dudului
Foto: facebook.com
07 iulie 2015, 11:26 Caleidoscop views 9268

Cum se combate omida păroasă a dudului

Omida paroasa a dudului (Hyphantria cunea) este un daunator polifag, care ataca numeroase specii de pomi si arbori, de preferinta izolati si bine luminati. Larvele omizii paroase, in special cele din generatia a doua, rod limbul frunzelor in totalitate, producand scheletizarea copacilor.

Din acest punct de vedere, specialistii recomanda fermierilor care se confrunta cu acesta problema sa ia urmatoarele masuri.

La aparitia primelor cuiburi de omizi se impune taierea si distrugerea acestora sau arderea lor cu prajini lungi, prevazute cu cârpe imbibate in motorina.

Dupa ce larvele se imprastie in coroana pomilor, sunt necesre tratamente chimice cu unul din urmatoarele insecticide: CALYPSO 480 SC- 0,02% sau MIMIC 240 LV-0,4 l/ha sau KARATE ZEON – 0,015% sau FASTAC 10 EC – 0,02% sau FURY 10 EC – 0,01% sau NOVADIM PROGRESS- 0,1% sau KAISO SORBIE 5 EG – 0,015% sau PYRINEX QUICK – 1,5 l/ha la mar si 1,0 l/ha la restul speciilor, (toate sunt clasificate XI – X n).

Pentru acest tratament se pot folosi si alte insecticide omologate cu efect similar.

Fermierilor le este recomandat sa efectueze tratamentele la temperaturi sub 23 C (dimineata si seara).

Atenţie! Nu se trateaza chimic pomii a caror fructe sunt in faza de pârga-coacere , iar unde se trateaza in mod accidental legume, etc., sa se respecte timpul de pauza de 7-21 zile pâna la consum.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

recomandari , fermieri , dauna , insecta , copac , agricultura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
517 locuitori

Doibani II este un sat din cadrul comunei Doibani I, din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Dubăsari și la 63 km de Chișinău. Populaţia satului Doibani II alcătuia 517 oameni în anul 2011. Satul Doibani II a fost întemeiat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.