31 iulie 2014, 14:18 Caleidoscop views 15843
31 iulie 2014, 14:18 Caleidoscop views 15843

Cîmpul magnetic al Terrei se modifică

Un proces inexplicabil care are loc în adîncurile planetei noastre modifică rapid cîmpul magnetic protector al Terrei. O astfel de schimbare poate duce la pierderea sateliților artificiali, expuși astfel puternicelor radiații din spațiu, susțin specialiștii germani de la Centrul de Studii Geofizice din Postdam. Concluziile savanților au fost făcute publice în revista Nature Geoscience. Conform space.com, care a preluat concluziile savanților, în mod normal, reducerea intensității cîmpului magnetic se produce în sute sau chiar mii de ani. Ultimele studii arată, însă, că modificarile din interiorul Pămțntului au devenit mult mai rapide și au loc în numai cîteva luni.

Cele mai intense schimbări au loc în sudul Atlanticului, acolo unde cîmpul magnetic și-a redus capacitatea la o treime din valorile sale normale.

Ultima modificare majoră a cîmpului magnetic terestru a avut loc acum 780.000 de ani, atunci cînd a fost vorba de o inversare a polilor magnetici, susțin oamenii de știință. Cercetătorii sînt convinși că o asemenea inversare este iminentă și se poate produce în orice moment.

Anomaliile înregistrate în sudul Atlanticul reprezintă semnalul că un eveniment major este pe cale să se întîmple. O primă consecință a slăbirii cîmpului magnetic terestru o vor reprezenta furtunile electromagnetice și valul de radiații solare care vor afecta, în primul rînd, sateliții artificiali ai Terrei, iar experții din toată lumea au fost luați prin surprindere de asemenea modificări.

Cuvinte cheie:

Pamint , cimp magnetic

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1446
Populația:
522 locuitori

Trestieni este un sat din cadrul comunei Colicăuţi, raionul Briceni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 522 de oameni. Prima atestare documentară a satului Trestieni datează din iunie 1446. La  acea dată satul se numea Trestiana şi se afla în componenţa ţinutului Hotin. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.