06 octombrie 2014, 10:26 Caleidoscop views 12040
06 octombrie 2014, 10:26 Caleidoscop views 12040

În pragul apocalipsei lingvistice

30 de limbi europene pot dispărea în curînd. Totul din cauza mașinilor Internetului, care nu sînt adaptate la recunoașterea lor. Dacă lucrurile vor continua, spun experții rețelei europene de cercetare Meta-net, unele limbi sînt amenințate de "dispariție digitală", iar apoi și de moarte - cel puțin în forma scrisă.

Previziunile vizează, în primul rînd limbile bască, catalană și celtică. Sînt amenințate de dispariție limbile suedeză, norvegiană, finlandeză, sîrbă, croată și slovacă. Nu este de invidiat soarta dialectelor friulan și sardinian – acestea cu siguranță  nu vor supraviețui în rețeaua globală, deoarece nu există nici un software capabil să le identifice, analizeze și să traducă corect.

Prognoze apocaliptice de acest gen s-au mai făcut. Odată cu apariția Internetului s-a vorbit despre moartea cărților tipărite și mass-media, dar oamenii continuă să le citească, nu numai în format electronic. Cei mai mulți oameni preferă viața reală. Pe lîngă aceasta în fiecare țară limba este  protejată de lege, ceea ce îngreuează dispariția ei.

 Se crede că Internetul nu poate contribui la moartea limbilor, pentru că nu este prezent peste tot. Rețeaua globală este folosită de circa o treime din populația lumii, ceea ce pune sub semnul întrebării prognoza Meta-net - cel puțin la această etapă istorică. Dar și internauții sînt interesați ca în rețea să fie prezente cît mai multe servicii pentru utilizatori, inclusiv lingvistice.

Cuvinte cheie:

internet , Europa , limba

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1502
Populația:
35488 locuitori
Logo

Cahul este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cahul. Amplasat  în Cîmpia Prutului, la frontiera cu România, oraşul Cahul este situat la 175 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 35488 oameni. Localitatea este menţionată documentar în 1502 cu numele Şcheia. Mai târziu denumirea aşezării se schimbă în Frumoasa, iar prin decretul ţarului Rusiei, Nicolai I, din 1835, i se conferă statutul de oraş şi reşedinţă de judeţ cu numele Cahul.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.