04 ianuarie 2013, 11:38 Caleidoscop views 7875
04 ianuarie 2013, 11:38 Caleidoscop views 7875

Telescopul Alma a urmărit cum s-a născut o stea și o planetă

Cel mai mare telescop din lume, construit pe un platou chilian în Anzi la 5.000 de metri deasupra nivelului mării, a capturat primele imagini care arată cum se formează o nouă planetă, prin "înghiţirea" prafului cosmic şi a gazului care înconjoară o stea îndepărtată, scrie The Independent.

Astronomii au prezis de mult timp că planete gigant formate din gaze, ca Jupiter, vor lua naştere prin colectarea de praf și moloz care se adună în jurul unei stele tinere. Oamenii de ştiinţă spun că, acum, au prima dovadă care susţine acest fenomen.

Imaginea capturată de cel mai mare observator internaţional ALMA, din Chile, arată două fluxuri de gaze care unesc discurile interioare şi exterioare ale materialului cosmic ce înconjoară steaua HD 142527, care se află la 450 de ani-lumină de Pămînt.

Imaginea publicată în Nature pare să răspundă unor întrebări care au bîntuit lumea ştiinţei: cum se poate ca un nou soare să crească acumulînd material cosmic cînd protoplanetele care orbitează sunt ocupate să înghită de la aceeaşi sursă praf cosmic şi gaz, creînd astfel goluri în norul care formează noua planetă.

"Acesta a fost un mister, dar acum am descoperit un proces care permite stelelor să crească în ciuda golurilor care se formează", a spus Simon Casassus de la Universitatea Chile in Santiago.

 

Cuvinte cheie:

Planete , Univers

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1521
Populația:
1331 locuitori

Pereni este un sat din cadrul comunei Paşcani, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 50 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1331 de oameni. Satul Pereni a fost menționat documentar în anul 1521.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.