24 aprilie 2014, 11:35 Caleidoscop views 23831
24 aprilie 2014, 11:35 Caleidoscop views 23831

Locurile din Moldova unde trăieşte un animal UNIC ÎN LUME!

Nu sînt mulţi cei care ştiu că în rezervaţia naturală "Dealul lui Dumnеzeu", aflată la 35 de kilometri de Iaşi, şi în zona protejată Valea lui David, în zona Uricani, se ascunde o specie de şerpi unică în lume. Este vorba despre viperele de stepă, care acum sînt în plin proces de reproducere, scrie bzi.ro.

Cei care reuşesc să vadă aceste exemplare pot trăi o experienţă unică în viaţă. Lucru care s-a întîmplat zilele trecute mai multor studenţi de la Facultăţile de Biologie şi Geografie din Iaşi. Tinerii s-au aflat la mai puţin de 1 metru distanţă faţă de aceste reptile.

Ei i-au asistat pe specialiști în timp ce eliberau în rezervația naturală mai multe reptile capturate.

Viperele de stepă fac parte din specia Ursinii moldavica.

"Viperele ies din hibernare de obicei în luna martie, dar fiind iarna mai lungă în acest an, au ieşit la începutul lui aprilie. Locurile unde le găsim sînt zonele mai înalte, în partea superioară a dealului. În aceste zone sînt habitatele, pentru că aici nu se aşează zăpadă şi nu rămîn inundate primavara. Năpîrlesc şi se declanşează perioada de reproducere. Sînt animale foarte sperioase, iar veninul lor este foarte preţios pentru ele, de aceea nu îl irosesc şi sînt speriate în general de om", a spus Alexandru Strugariu, doctorand în cadrul Facultăţii de Biologie, potrivit bzi.ro.

Viperele sînt ușor de recunoscut, după formă și culoare, care poate fi cenusie, gri deschis sau argintie cu bandă neagră în zig-zag pe spate. Niciuna nu arată însă la fel. Șerpii se hrănesc și cu șoareci. „Am găsit o femelă, toamna trecută, care încerca să inghita un soarece de trei ori mai gros decît ea. Nu știu dacă avea șanse", a mai spus specialistul.

Cuvinte cheie:

animale , natura , stiinta

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
1140 locuitori

Larga Nouă este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Larga Nouă și Larga Veche. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cahul și la 145 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1140 de oameni. Satul Larga Nouă a fost menționat documentar în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.