27 noiembrie 2023, 12:00 Caleidoscop views 1159
Avem șanse mari să ajungem să vedem colonizarea Lunii și a planetei Marte
27 noiembrie 2023, 12:00 Caleidoscop views 1159

Avem șanse mari să ajungem să vedem colonizarea Lunii și a planetei Marte

Agenția spațială NASA intenționează în viitorul apropiat să înceapă construcția unei baze pe Lună, scrie The New York Times. Casele de pe satelitul natural al Pămîntului vor fi tipărite cu imprimante 3D. Cu toate acestea, avertizează autoarea articolului, Debra Kamin, pînă la începerea colonizării vor trebui rezolvate mai multe probleme importante.

Luna, ca un magnet, ne ademenește din nou

Cu o jumătate de secol în urmă, astronauții misiunii Apollo 17 au petrecut trei zile pe această minge cu cratere, a cărei atracție gravitațională afectează nu numai oceanele Pămîntului, ci și imaginația noastră. Timp de 75 de ore, astronauții au mers pe Lună în costume spațiale și s-au deplasat cu un rover lunar, în timp ce omenirea urmărea toate acestea pe ecranele televizoarelor, la o distanță de 386.000 de kilometri. Programul Apollo s-a încheiat după întoarcerea pe Pămînt și prăbușirea în Oceanul Pacific în decembrie 1972. De atunci, Luna atîrnă acolo pe cer, goală, neexplorată și ispititoare.

Acum NASA plănuiește să revină acolo - de data aceasta pentru o perioadă îndelungată. Pentru aceasta, agenția va construi pe Lună case care vor putea fi folosite nu doar de astronauți, ci și de cetățenii obișnuiți. Se crede că, pînă în 2040, americanii vor crea deja acolo prima comunitate umană. Nici colonizarea planetei Marte nu este departe. În comunitatea științifică se vorbește despre faptul că termenul stabilit de NASA este prea ambițios, mai ales fără o nouă aterizare cu succes pe Lună. Dar toți cei șapte oameni de știință intervievați pentru acest articol consideră că obiectivul este realizabil pînă în 2040, dacă vor fi respectați și în continuare indicatorii de referință.

Agenția spațială americană va transporta pe Lună o imprimantă 3D și apoi, strat cu strat, va construi clădiri din beton lunar special, pe bază de cioburi de piatră, fragmente de minerale și praf, care se depune pe stratul superior al suprafeței cu cratere a Lunii și care se ridică în nori toxici ori de cîte ori este deranjat. Realizarea unui proiect atît de îndrăzneț a fost posibilă datorită noilor tehnologii și a parteneriatelor cu universități și companii private.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

luna , Marte , cosmos

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1754
Populația:
2936 locuitori

Molovata este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Molovata este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Dubăsari și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2936 de oameni. Satul Molovata a fost menționat documentar în anul 1754.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.