06 august 2014, 11:47 Sănătate views 9832
Ebola: seamănă cu o răceală dar ucide fără milă
Foto: who.int
06 august 2014, 11:47 Sănătate views 9832

Ebola: seamănă cu o răceală dar ucide fără milă

Ebola este un virus care a apărut pentru prima dată în 1976 în Zair și Sudan. Are cea mai mare rată de mortalitate, de pînă la 90%. Grav este faptul că boala poate fi confundată, la început, cu o simplă răceală. De asemenea, se transmite foarte repede.

Astfel, perioada de incubație este de 5-10 zile. De cele mai multe ori simptomele apar brusc şi includ febră mare, dureri de cap, gît inflamat, greaţă, ameţeli sau slăbiciune severă.

Cînd boala avansează apar simptome severe cum ar fi sîngerare din ochi, urechi și nas, sîngerare din gură și rect, depresie, inflamația ochilor, umflarea genitală, creșterea senzației de durere în piept, erupții cutanate pe tot corpul, convulsii, comă și delir.

Partea cea mai rea este că nu există nici un tratament cunoscut pentru această boală. În general persoanele infectate cu acest virus primesc ingrijire intensivă pentru ameliorarea stării dar nu există şanse de vindecare. Pentru problemele de sîngerare se fac transfuzii de trombocite sau de sînge.

Boala se transmite de la om la animal şi de la om la om prin prin contactul cu fluide corporale infectate sau prin ace infectate din spitale. Mai nou, cercetătorii au descoperit că boala se poate transmite şi prin intermediul aerului, fără contact direct.

Africa este ameninţată de Ebola, care se răspîndeşte cu repreziciune. Grav este faptul că virusul ameninţă şi Europa. Bilanţul epidemiei de febră hemoragică în Africa de Vest a ajuns la peste 1.300 de cazuri şi 729 de morţi, dintre care 57 în patru zile, a anunţat joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Sursa: observator.tv

Cuvinte cheie:

om , sanatate , virus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
769 locuitori

Agronomovca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Agronomovca, Zăzulenii Noi și Negurenii Noi. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Ungheni şi la 95 km de Chişinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Satul Agronomovca a fost întemeiat în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.