08 decembrie 2016, 12:10 Sănătate views 42329
Moldova nu se află în prag epidemic de gripă
08 decembrie 2016, 12:10 Sănătate views 42329

Moldova nu se află în prag epidemic de gripă

Pînă la mijlocul săptămânii viitoare în Republica Moldova vor ajunge 200.000 de vaccinurile antigripale, oferite prin donaţie de un producător farmaceutic din China. Mai mult decât atât, Republica Moldova nu se află în prag epidemic de gripă. Anunţul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Ruxanda Glavan în cadrul şedinţei Executivului.

Potrivit lui Glavan, în ţara noastră iscuri epidemiologice sporite nu se atestă.

"Vaccinurile antigripale nu sunt introduse în planul naţional de procurări pentru că nu reprezintă o necesitate decît atunci cînd există un risc epidemiologic sporit. Fapt care nu se atestă la moment.

În 20 iulie 2016, Ministerul Sănătăţii a semnat primul acord cu Centrul de Control al maladiilor infecţioase pentru a primi primul lot de vaccinuri. La data de 25 octombrie a fost confirmat faptul că vaccinurile sunt pregătite pentru a fi transmise în Moldova.

Avînd în vedere că în China au fost schimbate procedurile de export, producătporului i s-au solicitat acte suplimentare care au îngreunat procedura de devămuire. Ministerul Sănătăţii este în contact permanent cu Ambasada Chinei în Republica Moldova şi cu Biroul regional al OMS pentru Europa şi Asia şi avem confirmările că perioada de tranzit este, practic, încheiată. Ni s-au dat asigurări că până la mijlocul săptămânii viitoare, vaccinurile vor ajunge în ţară", a declarat Ruxanda Glavan.

Conform datelor Flu News Europe, singurul site oficial de la care se documentatea Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Ministerul Sănătăţii, activitatea gripală este la nivel scăzut. Nu au fost raportate cazuri ieşite din comun în ţările vecine. Majoritatea virusurilor detectaţi au fost de tipul AH3N2.

PUBLIKA.MD aminteşte că în 2016, primul caz de gripă a fost confirmat 18 noiembrie şi ultimele patru cazuri pe data de 1 decembrie.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

gripa , epidemie , sanatate , ministru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
38 locuitori

Măgura este un sat din cadrul comunei Pietrosu, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Fălești și la 115 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 38 de oameni. Satul Măgura a fost menționat documentar în anul 1598.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.