28 august 2023, 15:30 Sănătate views 8678
Ce nu știai despre cojile de vinete
28 august 2023, 15:30 Sănătate views 8678

Ce nu știai despre cojile de vinete

Vinetele sînt recunoscute grație numeroasele beneficii pe care le aduc sănătății, nu doar din prisma vitaminelor și mineralelor pe care le furnizează organismului, ci și datorită antioxidanților pe care îi conțin, cu efecte benefice în reducerea nivelului de colesterol din sînge și prevenirea cancerului.

În timpul sezonului lor de recoltare, în perioada august-octombrie, poți include vinetele în numeroase rețete sănătoase.

În afara de faptul că au în compoziție vitamine și minerale esențiale organismului uman, vinetele mai contin și fitonutrienți importanti cu efect antioxidant. Printre aceștia se numără compușii fenolici, precum acidul clorogenic și cafeic sau flavonoizii, precum nasuninul.

Cercetătorii americani de la Serviciul de Cercetare în Agricultură au descoperit că acidul clorogenic este cel mai puternic antioxidant din vinete, avînd o capacitate superioară de a combate acțiunea oxidativă a radicalilor liberi asupra celulelor, dar și de a reduce nivelul colesterolului rău, LDL, în sînge. Tot acidul clorogenic este și antimutagen (împiedică celulele sănătoase să sufere mutații și să devinp cancerigene) și antiviral.

Nasuninul este un alt compus antioxidant care se regăsește în coaja vinetelor, avînd rolul de a preveni creșterea vaselor noi de sînge atunci cînd o tumoră canceroasă încearcă să stimuleze acest proces. Fenomenul poartă numele de angiogeneză, iar nasuninul este un compus antiangiogenic.

Prin urmare, este sănătos să consumi vinetele cu tot cu coajă și să te bucuri de beneficiile acestora pentru sănătate.

Sursa: unica.md

Cuvinte cheie:

sanatate , alimentatie , legume

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1893
Populația:
136 locuitori

Gherșunovca este un sat din cadrul comunei Vărăncău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Gherșunovca alcătuia 136 de oameni în anul 2004. Satul Gherșunovca a fost menționat documentar în anul 1893.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.