12 noiembrie 2012, 12:07 Sănătate views 6807
12 noiembrie 2012, 12:07 Sănătate views 6807

CSP: La arderea frunzelor se elimină substanţe nocive


Foto: oradestiri.ro 

Specialiştii Centrului de Sănătate Publică din municipiul Chișinău (CSP) recomandă evitarea arderii frunzelor şi a deşeurilor menajere şi atenţionează că acest proces poluează intens aerul, ceea ce poate avea efecte negative asupra sănătăţii populaţiei, notează Moldpres.

În urma arderii frunzelor, persoanele în vîrstă, cele care suferă de boli cardiovasculare, alergice, respiratorii şi copiii cu un sistem imunitar sensibil sînt expuşi unui pericol mai mare.

Substanţele nocive rezultate din ardere se acumulează în stratul de aer de la suprafaţa solului. În aer sunt emanate diferite substanţe toxice, cum ar fi monoxidul de carbon, dioxidul de sulf, funinginea, oxizii de azot, hidrocarburile şi dioxinele, cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în microcantităţi, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd nu doar în atmosferă, dar şi în sol şi în apele din preajmă.

Potrivit specialiştilor, incendiile pot cauza daune pentru sănătatea umană, deoarece în unele localităţi nivelul poluării aerului atmosferic ajunge la cote critice, în urma arderii resturilor vegetale şi a deşeurilor.

În acest context, şi organizatorii campaniei de informare şi promovare a modului de viaţă sănătos cu sloganul "Spune DA pentru sănătatea ta" optează pentru protejarea mediului înconjurător. Campania este finanţată de Compania Naţională de Asigurări în Medicină.

Cuvinte cheie:

sanatate

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
78 locuitori

Ulmul Mic este un sat din cadrul comunei Ulmu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Rîbnița și la 113 km de Chișinău. Populaţia satului Ulmul Mic alcătuia 78 de oameni în anul 2012. Satul Ulmul Mic a fost înființat la ănceputul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.