Mergi spre compartimentul: Literatura
05 noiembrie 2016, 14:25 Literatura views 7499
Chişinăul, într-o nouă carte semnată de Iurie Colesnic
05 noiembrie 2016, 14:25 Literatura views 7499

Chişinăul, într-o nouă carte semnată de Iurie Colesnic

O nouă ediţie a cărţii "Chişinăul nostru necunoscut", semnată de scriitorul Iurie Colesnic, a ieşit de sub tipar. Lucrarea cuprinde poze ale Capitalei de altă dată şi povestiri despre personalităţi care au intrat în istorie grație faptelor lor. Evenimentul de lansare a cărţii a adunat prieteni şi colegi de breaslă ai autorului.

Din cea dea doua ediţie a cărţii "Chişinău nostru necunoscut" cititorul va afla biografia și activitatea diferitor personalități din cultură, dar şi istoria mai multor instituții din Capitală, precum Casa Cârmuirii Guberniale, Biserica Luterană, Circul din Chișinău sau Clădirea Poștei.

"Sunt undeva 30 de ani la în care lucrez, la această tematică. Această carte o să aibă mai multe ediţii, fiindcă chişinăuenii sunt în căutare de sine, sunt în căutare de oraşul lor, care a fost şi pe care-l pierd astăzi", a declarat Iurie Colesnic.

La lansare, au fost vândute zeci de cărţi, pe care autorul şi-a pus semnătura.

"E istoria noastră, e istoria oraşului nostru şi necătând că vârsta mea e înaintată, dar rămâne un tezaur pentru nepoţi şi strănepoţi", a spus Tudor Botnaru, fost ministru al Securităţii Naţionale.

Colegii de breaslă al autorului spun că lucrarea este una extrem de impresionantă şi merită citită în special de noua generaţie:

"Îl felicit pe maestru că a făcut o cercetare amplă, frumoasă, documentată. Orice generaţie dacă nu îşi cunoaşte trecutul, nu are viitor".

"Este o carte de patrimoniu fiindcă tot ce găsim între cele două coperţi ţine de istoria noastră: şi de trecut şi de actualitate. Este o carte polemică pentru că Iurie Colesnic este un autor cu vervă şi atunci când ceva îl nemulţumeşte, nu ezită să apeleze şi la armele publicisticii".

Iurie Colesnic este membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova din 1998. El a publicat 10 volume ale lucrării "Basarabia necunoscută" şi este autorul mai multor scenarii de film.

Reamintim, că multe informații despre Creaţia popularăLiteratura moldo-slavonăLiteratura medievalaLiteratura sec. XVIII – prima jumătate a sec. XIXLiteratura clasică a doua jumătate a sec. XIX – începutul sec. XXLiteratura din Basarabia interbelică şi literatura din RASSM,Literatura contemporanăLiteratura postmodernistă și Biblioteca de literatură pot fi găsite la compartimentul «Cultura» al proiectului moldovenii.md.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

carte , Chisinau , literatura

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1555
Populația:
1906 locuitori

Brînzenii Vechi este un sat din cadrul comunei Brînzenii Noi, raionul Teleneşti. Localitatea este situată la distanța de 38 km de orașul Telenești şi la 82 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1906 oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1555.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.