Mergi spre compartimentul: Teatrul
16 mai 2022, 18:45 Evenimente teatrale views 2905
Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare
Foto: investnorth.md
16 mai 2022, 18:45 Evenimente teatrale views 2905

Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

Teatrul Național ”Vasile Alecsandri” din Bălți își sărbătorește astăzi cea de-a 65-a aniversare, informează moldovenii.md cu referire la moldpres.md.

Solicitată de agenție, Onorina Burlac-Tănase, directorul instituției, a menționat că, la debutul teatral din 1957, a fost prezentat spectacolul „Chirița în Iași sau Două fete și o neneacă” după Vasile Alecsandri, în regia primului regizor Boris Harcenco. De la acel prim pas, urcușul repertorial înregistrează cifra de 285 de premiere, nouă directori, 50 de regizori.

”Astăzi, Zilele Teatrului „Vasile Alecsandri” (teatru care primul în țară, în 1990, a fost onorat cu titlul de Național), demarează cu premiera „Avalanșa” de Tuncer Cücenoğlu, în regia lui Linas Zaicauskas. Este o piesă de anvergură internațională. Textul piesei prezintă povestea oamenilor dintr-un sat izolat de munte, aflat sub continua ameninţare a avalanşei. “Avalanşa” e mult mai mult decât o reprezentaţie teatrală, menită să întreţină şi să distreze publicul. Mesajul transmis este unul profund şi reprezentativ pentru ziua de astăzi – tăcerea, pasivitatea nu vor schimba nimic în bine. Pentru asta e nevoie de curaj, atitudine şi asumarea unor decizii ferme”, a specificat Onorina Burlac-Tănase. Potrivit sursei citate, „Avalanşa” invocă adevărul pe care omenirea întreagă o trăiește chiar acum.

Pentru ziua de 17 mai, ora 14.00  în holul încăperii va avea loc lansarea cărții „Teatrul Națonal „Vasile Alecsandri” la ceas aniversar: 65 de ani de la înființare”, alcătuitor Valentin Jitari. Această carte ilustrată color cuprinde 160 de pagini, în care este inserată istoria celor 65 de ani de activitate a instituției, chipurile și rolurile actorilor, publicistică și critică literară. Editarea cărții a fost posibilă grație proiectului realizat de secția Literatură a Naționalului de Bălți și prezentat Ministerului Culturii, Comisiei de selecție pentru editarea cărții naționale. Pe 18, 19 și 20 mai, pe pagina de facebook a teatrului vor putea fi revăzute filme curente documentare cu actorii Iulia Șumanschi, Ion Marcoci, Constantin Stavrat.

”Cu intensitatea unei avalanşe jubiliare, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” își așteaptă oaspeții și spectatorii la evenimentele dedicate sărbătorii”, a mai spus Onorina Burlac-Tănase.

 

Sursa: moldpres.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1618
Populația:
12105 locuitori

Nisporeni este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Nisporeni. Amplasat în partea de vest a republicii, în Codrii Moldovei, de-a lungul rîului Nîrnova, oraşul Nisporeni este situat la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12105 locuitori. Prima menţiune documentară a localităţii Nisporeni se regăseşte în documentul de hotărnicire a moşiilor dat de domnitorul Moldovei, Gaspar Vodă, în anul 1618. 

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.