Mergi spre compartimentul: Artele plastice
25 iunie 2012, 11:20 Artele plastice views 6428
25 iunie 2012, 11:20 Artele plastice views 6428

Monumentul deportaţilor va fi instalat în capitală într-un an

Monumentul deportaţilor, care va fi instalat în scuarul Gării Feroviare din capitală, va fi gata pentru a fi turnat în bronz la finele lunii august, susţine artistul plastic, Iurie Platon, autorul lucrării.

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat jurnaliştilor că turnarea în bronz ar putea dura o jumătate de an, după care, în luna iulie a anului viitor, va fi instalat în scuar, transmite pan.md.

Iurie Platon a menţionat că monumentul reprezintă o coloană de oameni care treptat se transformă în detalii de şine şi roți ai unui tren. „Oamenii sunt transformaţi în produsul maşinăriei staliniste, maşina de zombare”, a spus artistul plastic. Lungimea monumentului este de 12 metri, înălţimea – de la 2,8 metri la 60 de centimetri.

Lucrările asupra monumentului au început în septembrie 2011, autorul fiind ajutat de alţi trei artişti plastici de la Uniunea Sculptorilor. Potrivit sculptorului, după ce lucrarea va fi finalizată în ghips, monumentul va fi dus în Belarus unde va fi turnat în bronz.

Cheltuielile totale pentru acest monument se ridică 10-15 milioane de lei, bani care vor fi alocaţi din buget.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1966
Populația:
1659 locuitori

Frunză este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, la hotar cu Ucraina, pe linia de cale ferată Ocniţa-Moghiliov-Podolsk, oraşul Frunză  este situat la o distanţa de 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 1659 locuitori. Localitatea a fost întemeiată în anul 1966, cînd lângă fabrica de zahăr încep să se construiască case de locuit, în 1973 obţinînd statutul de localitate de tip orăşenesc.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.