Mergi spre compartimentul: Meşteşuguri populare
10 martie 2014, 12:08 Meşteşuguri populare views 18696
Creaţiile unui meşter de păpuşi din Moldova fac înconjurul lumii
Foto: publika.md
10 martie 2014, 12:08 Meşteşuguri populare views 18696

Creaţiile unui meşter de păpuşi din Moldova fac înconjurul lumii

A transformat pasiunea în artă, iar arta - într-o afacere. Este vorba despre un meşter popular din Moldova, care a devenit cunoscut pentru păpuşile pe care le confecţionează. Acestea sunt costumate în hainele populare ale tuturor minorităţilor culturale din ţara noastră.

În ultimul deceniu, Nina Djos a confecţionat peste 10.000 de păpuşi. În atelierul ei pot fi văzuţi Păcală şi Tăndală, Făt-Frumos şi Ileana Conzînzeana, dar şi lucrări cu semnificaţii deosebite - păpuşa iubirii, a sănătăţii sau a bunăstării.

"Această lucrare semnifică nedespărţirea. Mîinile sînt împreună, nu trebuie să fie separate. Se dăruiesc la nuntă, chiar şi la cele de argint şi aur", a spus meşterul Nina Djos.

Pentru cei care îşi doresc mai mulţi bani în buzunar, meşterul popular a confecţionat "Păpuşa bunăstării".

"Aici am pus o mie de lei moldoveneşti, iar în mîini are monede. De obicei, astfel de păpuşi se dăruiesc bărbaţilor"a declarat Nina Djos.

Păpuşile confecţionate de Nina Djos au făcut înconjurul lumii. De obicei, sunt cumpărate de moldoveni şi dăruite străinilor. Acestea sunt confecţionate din materiale naturale.

"Este important să confecţionezi păpuşa cu bună dispoziţie şi cu multă dragoste pentru oameni", a susţinut meeşterul popular.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , cultura , papusa , meșter

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
4 locuitori

Voitovca este un sat din cadrul comunei Cuzmin din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Camenca și la 163 km de Chișinău. Conform datelor din anul 2012, populaţia localității constituia 4 oameni. Satul Voitovca a fost înființat la începutul secolului XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.